Jajka sadzone na ratatuj

Może nie do końca jest to leciutka propozycja, ale za to jaka sycąca! Jeśli planujecie aktywny dzień na powietrzu, to trzeba się uzbroić w energię!  No i to kolejny pomysł na jajka, które tak uwielbiam:). 

Z góry zapowiem, gdzieś ten pomysł wyczytałam, żeby połączyć ratatuj z jajkami, ale nie pamiętam już gdzie:(, więc wybacz mi Internecie brak przypisu. Niemniej przepis i tak oparty głównie, o to co było w lodówce akurat, więc tak jakby trochę autorski;) I stąd też brak klasycznego składnika – bakłażana. Z powodzeniem można dodać:).

Składniki na 3-4 porcje:

  • 6-8 jajek
  • 1 cukinia – ok. 350 g
  • papryka czerwona i zielona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g pomidorów pokrojonych z puszki
  • sól, pieprz, słodka papryka.
  • oliwa

 

Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry, cebulę w drobną kostkę. Włączamy piekarnik na 200 stopni. Cebulę smażymy z solą na oliwie aż do zarumienienia, dodajemy ząbek czosnku i smażymy minutkę, Dodajemy pokrojone wcześnie cukinie i papryki.Solimy, pieprzymy i posypujemy warzywa  zmieloną słodką papryką. Smażymy razem do zmięknięcia warzyw, uważając żeby ich jednak nie rozgotować (zróbmy tak jak lubimy), jakieś 5-10 min. Dodajemy pomidory z puszki, w razie konieczności jeszcze trochę doprawiamy. Dusimy wszystko razem  kolejne 5 minut. Odgarniamy łyżką trzy miejsca w ratatuji, żeby można było wbić jajka. Wbijamy po 2  jajka w każdą wolną przestrzeń, solimy je i pieprzymy. Na około 3 minuty zostawiamy na ogniu, a potem całą patelnię przekładamy na 5 minut do piekarnika. I już:)

Ja danie zaserwowałam na śniadanie, ale spokojnie może być lunchem.


Przeczytaj poprzedni wpis:
Chłodnik z kukurydzy

Kiedy kilka lat temu podczas wakacji w Hiszpanii, spróbowałam tradycyjnego gazpacho, nie przypadło mi do gustu. Myślałam, że to kwestia...

Zamknij