Jajka sadzone na ratatuj

Jajka sadzone na ratatuj

Może nie do końca jest to leciutka propozycja, ale za to jaka sycąca! Jeśli planujecie aktywny dzień na powietrzu, to trzeba się uzbroić w energię!  No i to kolejny pomysł na jajka, które tak uwielbiam:). 

Z góry zapowiem, gdzieś ten pomysł wyczytałam, żeby połączyć ratatuj z jajkami, ale nie pamiętam już gdzie:(, więc wybacz mi Internecie brak przypisu. Niemniej przepis i tak oparty głównie, o to co było w lodówce akurat, więc tak jakby trochę autorski;) I stąd też brak klasycznego składnika – bakłażana. Z powodzeniem można dodać:).

Składniki na 3-4 porcje:

  • 6-8 jajek
  • 1 cukinia – ok. 350 g
  • papryka czerwona i zielona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g pomidorów pokrojonych z puszki
  • sól, pieprz, słodka papryka.
  • oliwa

 

Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry, cebulę w drobną kostkę. Włączamy piekarnik na 200 stopni. Cebulę smażymy z solą na oliwie aż do zarumienienia, dodajemy ząbek czosnku i smażymy minutkę, Dodajemy pokrojone wcześnie cukinie i papryki.Solimy, pieprzymy i posypujemy warzywa  zmieloną słodką papryką. Smażymy razem do zmięknięcia warzyw, uważając żeby ich jednak nie rozgotować (zróbmy tak jak lubimy), jakieś 5-10 min. Dodajemy pomidory z puszki, w razie konieczności jeszcze trochę doprawiamy. Dusimy wszystko razem  kolejne 5 minut. Odgarniamy łyżką trzy miejsca w ratatuji, żeby można było wbić jajka. Wbijamy po 2  jajka w każdą wolną przestrzeń, solimy je i pieprzymy. Na około 3 minuty zostawiamy na ogniu, a potem całą patelnię przekładamy na 5 minut do piekarnika. I już:)

Ja danie zaserwowałam na śniadanie, ale spokojnie może być lunchem.


  • http://www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com/ Amber

    Pysznie!
    Uwielbiam jajka pod wszelką postacią.
    Takie śniadanie potrafi nasycić na cały dzień.

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Dokładnie tak, z jednej strony czułam się najedzona przez większą część z dnia, z drugiej wcale nie było mi „ciężko”. I w smaku kapitalne połączenie:) Polecam!

  • http://smaacznykasek.blogspot.com/ Antenka

    wygląda to znakomicie!

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      dziękuję:)

  • Samantha

    Cudowna odmiana Frittaty, imponujące danie, pozdrawiam :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      dzięki:)

  • Bernika

    swietne do zapamietania i zrobienia.

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Polecam:)

  • Kryjaw

    shakshuka to się nazywa;-)ostatnio mnie laska z Israela uczyła to robić;-)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      odkryłam to danie w ogóle pod kilkoma już nazwami, chyba intuicyjnie wszyscy wyczuwają że to musi być dobre połączenie:) dzięki za tą nazwę:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chłodnik z kukurydzy
Chłodnik z kukurydzy

Kiedy kilka lat temu podczas wakacji w Hiszpanii, spróbowałam tradycyjnego gazpacho, nie przypadło mi do gustu. Myślałam, że to kwestia...

Zamknij