Może nie do końca jest to leciutka propozycja, ale za to jaka sycąca! Jeśli planujecie aktywny dzień na powietrzu, to trzeba się uzbroić w energię! No i to kolejny pomysł na jajka, które tak uwielbiam:).
Z góry zapowiem, gdzieś ten pomysł wyczytałam, żeby połączyć ratatuj z jajkami, ale nie pamiętam już gdzie:(, więc wybacz mi Internecie brak przypisu. Niemniej przepis i tak oparty głównie, o to co było w lodówce akurat, więc tak jakby trochę autorski;) I stąd też brak klasycznego składnika – bakłażana. Z powodzeniem można dodać:).
Składniki na 3-4 porcje:
- 6-8 jajek
- 1 cukinia – ok. 350 g
- papryka czerwona i zielona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400g pomidorów pokrojonych z puszki
- sól, pieprz, słodka papryka.
- oliwa
Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry, cebulę w drobną kostkę. Włączamy piekarnik na 200 stopni. Cebulę smażymy z solą na oliwie aż do zarumienienia, dodajemy ząbek czosnku i smażymy minutkę, Dodajemy pokrojone wcześnie cukinie i papryki.Solimy, pieprzymy i posypujemy warzywa zmieloną słodką papryką. Smażymy razem do zmięknięcia warzyw, uważając żeby ich jednak nie rozgotować (zróbmy tak jak lubimy), jakieś 5-10 min. Dodajemy pomidory z puszki, w razie konieczności jeszcze trochę doprawiamy. Dusimy wszystko razem kolejne 5 minut. Odgarniamy łyżką trzy miejsca w ratatuji, żeby można było wbić jajka. Wbijamy po 2 jajka w każdą wolną przestrzeń, solimy je i pieprzymy. Na około 3 minuty zostawiamy na ogniu, a potem całą patelnię przekładamy na 5 minut do piekarnika. I już:)
Ja danie zaserwowałam na śniadanie, ale spokojnie może być lunchem.