Zapiekane jajka

Świąteczne śniadanie już za chwilę:). Główną rolę na stole będą odgrywać u Was, jak i zapewne u mnie, jajka: gotowane, malowane, a czasem nawet i czekoladowe:). Ja mam dla Was propozycje na zrobienie jajek trochę inaczej. Nie mniej sposób bardzo łatwy i szybki:). Zapiekane jajka.

Składniki na 3 osoby:

  • 6 jajek
  • 5-10 dag  parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 3 cienkie plastry boczku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Jeśli jest Was więcej na śniadaniu to proporcjonalnie zwiększamy składniki. Warto pamiętać o tym, aby nie używać zbyt głębokiego naczynia. Jajka powinny się ładnie rozłożyć w naczyniu jak na zdjęciach poniżej. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Siekamy natkę pietruszki i rozmaryn (najlepiej żeby zioła były świeże, ale wiadomo – jak się nie ma co się lubi:)). Rozmaryn ma dosyć intensywny smak więc wystarczy go naprawdę nie wiele. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na ciemnobrązowy kolor. Parmezan ścieramy na drobno. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wbijamy jajka, starając się nie rozlać żółtek. posypujemy serem wymieszanym z ziołami oraz boczkiem. Solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte jajka. Żeby się upewnić można naciąć nożem żółtko pod koniec pieczenia. Danie można wzbogacić o łyżkę pokrojonych suszony pomidorów, albo o połówki świeżych koktajlowych. Myślę, że takie składniki, zapieczone też będą się super komponować:)

Smacznego jajka!

 

 

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mazurek kajmakowy na dwa sposoby

Gdybym mogła, z wielką chęcią uścisnęłam bym rękę temu, kto wymyślił masę kajmakową ;) Mimo poszukiwań nie znalazłam żadnej informacji...

Zamknij