Uwielbiam orzeszki piniowe i migdały. Szczególnie delikatnie zesmażone – mają piękny aromat. Pysznie sprawdziły się w połączeniu z fasolką szparagową :)
Składniki:
- 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (świeża byłaby jeszcze lepsza – ale o tej porze trzeba się zadowolić mrożonką)
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2 małe cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g orzeszków pini
- 50 g migdałów
- sól, pieprz, papryka słodka
Wstawiamy wodę w garnku na ogień (do podgotowania fasolki). Wrzucamy fasolkę do osolonego wrzątku. Gotujemy 5 min. Fasolka ma się trochę sparzyć, ale niezbyt rozmięknąć. Wyciągamy ją z wody i odsączamy na durszlaku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy orzeszki i migdały. Smażymy około 5 min – tak aby orzeszki i migdały zbrązowiały – należy uważać, żeby ich nie przypalić. Odsączamy orzeszki i migdały z tłuszczu, posypujemy słodką papryką i odstawiamy je na chwilę na bok. Do tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia po czym dodajemy wyciśnięty czosnek. Przesmażamy razem około minuty i dodajemy fasolkę. Obsmażamy wszystko razem jeszcze około 3 min. Dodajemy orzeszki i migdały mieszamy razem i wykładamy na miskę. Całość można jeszcze skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z książki Tapas autorstwa Susanna Tee.