Fasolka szparagowa z orzeszkami pini i migdałami

Uwielbiam orzeszki piniowe i migdały. Szczególnie delikatnie zesmażone – mają piękny aromat. Pysznie sprawdziły się w połączeniu z fasolką szparagową :)

Składniki: 

  • 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (świeża byłaby jeszcze lepsza – ale o tej porze trzeba się zadowolić mrożonką)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 małe cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzeszków pini
  • 50 g migdałów
  • sól, pieprz, papryka słodka

Wstawiamy wodę w garnku na ogień (do podgotowania fasolki).   Wrzucamy fasolkę do osolonego wrzątku. Gotujemy 5 min. Fasolka ma się trochę sparzyć, ale niezbyt rozmięknąć. Wyciągamy ją z wody i odsączamy na durszlaku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy orzeszki i migdały. Smażymy około 5 min – tak aby orzeszki i migdały zbrązowiały – należy uważać, żeby ich nie przypalić.  Odsączamy orzeszki i migdały z tłuszczu, posypujemy słodką papryką i odstawiamy je na chwilę na bok. Do tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia po czym dodajemy wyciśnięty czosnek. Przesmażamy razem około minuty i dodajemy fasolkę. Obsmażamy wszystko razem jeszcze około 3 min. Dodajemy orzeszki i migdały mieszamy razem i wykładamy na miskę. Całość można jeszcze skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi z książki Tapas autorstwa Susanna Tee.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Karmelowe jabłka pod migdałową kruszonką

To, że uwielbiam jedzenie wszelkiego rodzaju nie powinno ulegać wątpliwościom, zresztą ten blog jest tego doskonałym dowodem ;) Jeśli jednak miałabym...

Zamknij