Czekoladowe jajka na miękko;)

Widziałam ten pomysł na kilku zagranicznych blogach, więc nie jestem specjalnie oryginalna. Ale czekoladowe jajka są tak słodkie, że nie mogłam się powstrzymać żeby nie spróbować:). Postanowiłam urozmaicić trochę wypełnienie i „białko” mojego jajka jest z masy sernikowej, a „żółtko” jest z procentem:).

Miałam średniej wielkości balony więc jajka wyszły spore. Żeby uzyskać efekt małych jajeczek, najlepiej skorzystać z małych podłużnych balonów. 

Ciekawy deser, ale tylko dla dorosłych;), na wieczór wielkanocny:)

Składniki na około 6 dużych jajek:

  • 6 balonów (do zrobienia jajek)
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • tabliczka czekolady mlecznej (lub jak w moim przypadku czekoladowy mikołaj, który pozostał od świąt)
  • 400 g twarogu
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżeczek  kremu jajecznego/ajerkoniaku

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia, tak żeby była lejąca ale nie gorąca (około 30 min). Nadmuchujemy balony (wcześniej je obmyjmy). Spód balonów maczamy w czekoladzie i odstawiamy taki balon na papier do pieczenia. Balony zostawiamy na jakieś 2h, tak aby czekolada zupełnie wystygła i stwardniała.

W między czasie ubijamy śmietankę kremówkę. Twaróg (zmielony) łączymy z cukrem, cytryną i szczyptą soli. Masę serową dodajemy do kremówki i wszystko razem delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Balonik przekuwamy delikatnie igłą tak aby „wydostał” się ze skorupek.  Jeśli czekolada przestygła i stwardniała to proces ten jest naprawdę łatwy. Przebijamy balonik, on się kurczy i zostaje pusta czekoladowa skorupka. Skorupkę napełniamy masą serową a na wierzch robimy kleksa z kremu jajecznego.

czekoladowe jajka

czekoladowe jajka

kopia 2013 03 24 115

A tak wyglądała skorupka w trakcie przygotowywania (zdjęcia są zupełnie nie ostre, ale przepis robiłam jak się ściemniało już niestety:()

czekoladowe jajka

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Domowy majonez

Kolejny dowód na to, że domowe jest lepsze niż kupne. A wcale nie jest trudne. Własny majonez można przygotować w...

Zamknij