Panierowane jajka

Wielkanoc się zbliża. Wielkimi krokami. W związku z tym rodzą mi się ostatnio nowe pomysły jajeczne.  Śniadania z jajkiem w  roli głównej, jak już pewnie zauważyliście, to taki wdzięczny temat:).  Co byście powiedzieli na to, żeby zamiast malowanego jajka, na stole, w Wielką Niedzielę, pojawiły się jajka panierowane:)? Tak, żeby było tradycyjnie, a jednak trochę inaczej:)

Składniki:

  • jajka
  • mąka
  • jajka  raz jeszcze (do panierki)
  • bułka tarta
  • sól, ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia

Jajka gotujemy od 3 do 5 min (jeśli lubicie jajka na miękko, to trzymacie około 3 min, z tym że białko musi się ładnie ściąć całe żeby trzymać formę ;)).   Jajka obieramy i obtaczamy por kolei w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z solą i ostrą papryką (papryki dodajemy trochę dla koloru). Rozgrzewamy na patelni olej i umieszczamy na niej obtoczone jajka. Smażmy dosłownie chwilę, około minuty, obtaczając jajko tak aby zrumieniło się z każdej strony. Jajka układamy na papierze, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Panierowane jajka

Panierowane jajka

Panierowane jajka Panierowane jajka

Przeczytaj poprzedni wpis:
Owsianka zapiekana z gruszkami

Owsiankę polubiłam w lutym 2013 r. - czyli tak, tak nie dawno:) Zawsze widząc jak ktoś je owsiankową papkę wyobrażałam...

Zamknij