Wielkanoc się zbliża. Wielkimi krokami. W związku z tym rodzą mi się ostatnio nowe pomysły jajeczne. Śniadania z jajkiem w roli głównej, jak już pewnie zauważyliście, to taki wdzięczny temat:). Co byście powiedzieli na to, żeby zamiast malowanego jajka, na stole, w Wielką Niedzielę, pojawiły się jajka panierowane:)? Tak, żeby było tradycyjnie, a jednak trochę inaczej:)
Składniki:
- jajka
- mąka
- jajka raz jeszcze (do panierki)
- bułka tarta
- sól, ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
Jajka gotujemy od 3 do 5 min (jeśli lubicie jajka na miękko, to trzymacie około 3 min, z tym że białko musi się ładnie ściąć całe żeby trzymać formę ;)). Jajka obieramy i obtaczamy por kolei w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z solą i ostrą papryką (papryki dodajemy trochę dla koloru). Rozgrzewamy na patelni olej i umieszczamy na niej obtoczone jajka. Smażmy dosłownie chwilę, około minuty, obtaczając jajko tak aby zrumieniło się z każdej strony. Jajka układamy na papierze, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.