Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Zauważyłam, że kiedy przychodzi do pieczenia ciasteczek, najczęściej decyduję się na te z płatkami owsianymi. Może to dlatego, że wydają się najzdrowsze (często myląco ;)), a może po prostu takie lubię najbardziej :)  Dla mnie wszelkiego rodzaju owsiano-pochodne wypieki, są idealną przekąską na drugie śniadanie :) 

Od pewnego czasu chciałam już spróbować połączenia płatków owsianych z masłem orzechowym. Po przejrzeniu zasobów Internetu, zdecydowałam się na przepis na ciasteczka (stąd), które najbardziej przypadły mi do gustu pod względem wizualnym – miałam ochotę na ciężkie, wilgotne ciastka. Od siebie dodałam mleczną czekoladą i też było super :)

Składniki (na ok. 25 ciastek)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka masła orzechowego (dałam typ crunchy)
  • 2 jajka 
  • 3 szklanki płatków owsianych (dałam pół na pół błyskawiczne i zwykłe)
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady (75 g)

Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Masło i oba cukru ubijamy w misce na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku na raz. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do momentu, aż cała masa połączy się. Stopniowo dodajemy mieszkankę mąki, sody i soli. Na końcu dodajemy płatki i posiekaną czekoladę. Mieszamy (możemy rękoma). 

Dzielimy ciasto na dwie części, każdą kształtujemy w w walec o średnicy ok. 5 cm, zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Blachy do pieczenia wykładamy papierem lub matą silikonową. Wyciągamy ciasto z lodówki i ostrym noże kroimy  w ok. 1 cm krążki. Równomiernie rozkładamy na blasze w odległości ok 3-4 cm od siebie. 

Pieczemy ok. 10 minut, aż ciasteczka będą złoto – brązowe (w połowie możemy odwrócić na drugą stronę, aczkolwiek ja tego nie zrobiłam). Studzimy na kratce. 

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Francuski dip z cebulki

Zapisałam sobie kiedyś ten przepis na liście przepisów do wypróbowania, bo zaintrygowała mnie jego oryginalna nazwa: French Onion Dip. Dodatki...

Zamknij