Drożdżówki z nadzieniem orzechowym

Jest wiele sposobów, aby okazać komuś uczucie. Można – bardziej standardowo – kupić kwiaty (chociaż jak pokazuje życie, dla niektórych jest to pomysł tak wysoce niestandardowy, że ciężko im na niego wpaść ;)).

Można – mniej standardowo – zaśpiewać serenadę pod oknem (jeśli oczywiście mamy ku temu predyspozycje). Albo można też zastosować mój ulubiony sposób i coś ugotować :) A najlepiej upiec, bo słodkie wypieki to jedna z rzeczy, którą Słodka Babka lubi najbardziej.

Dziś – drożdżówki w kształcie serca z nadzieniem orzechowym.

Idealne na zbliżające się Walentynki bądź do szklanki mleka, tak bez okazji :)

Składniki na ciasto (10 sztuk):

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn).
Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części, formując z nich kulki.

Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem, zostawiając ok 0,5 -1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki (w rulonik).
Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.

Ułożyć na blaszce w sporych odstępach, gdyż sporo rosną.

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut. Wystudzić.

Składniki na orzechowe nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Miłego delektowania się:)

Przepis za mojewypieki.blox.pl

 

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Owsianka z karmelizowaną gruszką, żurawiną i orzechami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :) Każdy to wie, nie każdy się do tego stosuje - Słodkiej Babki też to...

Zamknij