Placuszki z płatków owsianych z malinami i bananami

Wiem, że już kilka razy to pisałam, ale muszę powtórzyć – uwielbiam śniadania :) Szczególnie w okresie wiosenno – letnim, kiedy równocześnie można cieszyć się promieniami porannego słońca na naszym balkonie :)

Te placuszki są kwintesencją weekendowych, leniwych śniadań – stosunkowo szybkie w przygotowaniu, napełniające całe mieszkanie słodkim zapachem, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego kawa ze spienionym mlekiem lub szklanka soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy – mmmmm :)

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 2,5 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • ok. pół szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 dojrzałe banany, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Płatki owsiane mieszamy z maślanką i odstawiamy na 15 – 30 minut.

Po tym czasie dodajemy jajka, rozpuszczone masło i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.  Odstawiamy na ok. 10 minut.

Placuszki smażymy, najlepiej na średnim ogniu, bo dosyć szybko się rumienią.

Podawać z ulubionymi dodatkami – ja podałam z kwaśną śmietaną i golden syropem.

Smacznego :)

A przepis z modyfikacjami stąd.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pesto z bobu

Kolejny efekt recyclingu produktów z szafki:) Pesto z bobu i orzechów macadamia. Składniki: 1 puszka bobu - po odsączeniu 240...

Zamknij