Francuski dip cebulkowy

Francuski dip z cebulki

Zapisałam sobie kiedyś ten przepis na liście przepisów do wypróbowania, bo zaintrygowała mnie jego oryginalna nazwa: French Onion Dip. Dodatki także wydawały się ciekawe – słodka cebulka, kwaśna śmietana i piwo – a więc tylko czekałam na nadarzającą się okazję do jego zrobienia :)

Nie wiem czy przepis faktycznie pochodzi z Francji (w co mocno wątpię ;)), ale efekt połączenia tych składników jest bardzo ciekawy – słodki, głównie dzięki skarmelizowanej cebulce, a zarazem lekko kwaskowaty, o lekkiej konsystencji, bo jego bazą jest kwaśna śmietana (chociaż ta lekkość nie przekłada się na ilość kalorii :)). Mi bardzo smakował, ale dla małżonka z kolei był za mało wyrazisty. 

W Stanach Zjednoczonych, a więc tam, gdzie ten przepis jest bardzo popularny, podaje się go jako dodatek do chipsów. Ja do dipu podałam te paluchy drożdżowe, ale myślę, że smakowo współgrałby także z surowymi warzywami, np. papryką czy marchewką.

Składniki (na ok. 2,5 szklanki dipu)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 i ½ średniej wielkości cebuli
  • 1 większy lub 2 mniejsze ząbki czosnku
  • ¼ szklanki bulionu wołowego
  • ¼ szklanki jasnego piwa
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 22 %)
  • ½ szklanki majonezu
  • sól do smaku

Cebulę siekamy jak najdrobniej. Masło i oliwę przekładamy do garnka z grubszym dnem i rozgrzewamy. Gdy masło się roztopi dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się dosyć mocno skarmelizuje i zbrązowieje. Zajmie to ok. 20 – 25 minut. Następnie dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, bulion, piwo, pieprz i sos Worcestershire. Gotujemy przez ok. 10 minut, aż nadmiar płynów odparuje i sos lekko zgęstnieje.

W międzyczasie w osobnej misce mieszamy śmietanę i majonez. Kiedy cebulka będzie gotowa, odstawiamy ją na kilka minut do przestygnięcia, a następnie dodajemy do przygotowanej wcześniej masy śmietanowo – majonezowej i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą do smaku i podajemy.

A oryginalny przepis tutaj.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ziołowe paluchy drożdżowe
Paluchy drożdżowe

Moim sprawdzonym patentem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie są różnego rodzaju „maczadełka” podane z kilkoma rodzajami dipów. Jakiś czas temu...

Zamknij