Sałatka z groszkiem i malinowo-imbirowym dressingiem

Ostatnie parę tygodni były dla mnie i słodkiej nie zbyt łaskawe.

Aż może głupio się przyznać, ale pewnie nie ja pierwsza i nie ostatnia tym się przejmuję: Primo, bezskutecznie walczyłam z moim celem wagowym (cel mam może i mały, ale brak efektu mnie po prostu wkurzał). Secundo,  gotowanie nie jest taką przyjemnością, kiedy człowiek myśli czego mu nie wolno (zamiast o tym co może;)).  Moją frustrację przerwało małe (nie)szczęście. Zepsuł mi się aparat. Więc przez jakiś czas się po prostu wyłączyłam. 

Aparat naprawiony, maria zredefiniowana.

Skoro aparat można po prostu naprawić to i marię się da, prawda? Podeszłam do sprawy diety metodycznie (poprosiłam fachowca o pomoc).  Najważniejszy dla mnie jest dobry smak, stąd powiedziałam fachowcowi,  że ma być smacznie, „bo nie zdzierżę”. Dostałam w zestawie parę zasad, których staram się trzymać przy konstruowaniu posiłków. I tak sobie trwam:). 

Dietetykiem nie jestem, więc nie będę Wam oferować tu żadnych „cudodiet”. Ale przez jakiś czas będę się z Wami dzielić się tym co mam na talerzu i co pomaga mi być w dobrej formie, a nuż komuś się też przyda:).  Niestety mam chwilowy ban na słodycze i nabiał (ale spokojnie, dojdziemy do zdrowych słodkich wypieków i nabiał też powróci). Za to rozwijam swoją kreatywność w zakresie warzyw i owoców:). 

No i mały bonus. W dziale Fit Babka http://slodkababka.pl/category/fit-babka/ będziemy starały się dodawać z Olą informacje o kaloryczności posiłków i ich składnikach odżywczych. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to decyzję przy konstruowaniu swoich posiłków. Dziś coś na 500 kcal, ale będą i mniejsze. Codziennie uczę się czegoś nowego:).

To na pierwszy rzut pomysł na pożywny obiad, który na dłuższy czas pozostawia uczucie sytości. Sałata z groszkiem i kurczakiem i przepysznym dressingiem malinowym z dodatkiem imbiru.

Składniki na 2 porcje:

  • 160 g sałaty (albo mieszanki sałat)
  • 100 g brązowego ryżu
  • 200 g kurczaka
  • 300 g zielonego groszku
  • 15  g soku malinowego (1 łyżka)
  • 10 g soku imbirowego (albo kawałeczek imbiru – 5g)
  • 10 g soku sojowego
  • 10 g białego octu balsamicznego
  • 10 g oleju
  • sól, pieprz, bazylia.

Kurczaka pieczemy bądź smażymy z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego, soli, pieprzu i posiekanej bazylii. Gotujemy groszek i ryż brązowy. Wszystko studzimy. Przygotowujemy sos. Tak sie złożyło że mam całą szafkę soków owocowych, w większości z krakowskiego kredensu, które dostałam jeszcze chyba na bożenarodzenie w tzw. „zakładowym koszyku” i zapomniałam o nich totalnie. Teraz nadrabiam. Ciekawostką jest sok imbirowy:). Jeśli takiego nie macie, to wystarczy kawałek imbiru wyciśnięty przez praskę.

Mieszamy  sok malinowy, sok imbirowy, sos sojowy i ocet. Dodajemy pieprz. I już.

Wykładamy wszystkie składniki sałatki na talerz i polewamy sosem.

A poniżej obiecane szacunki co do kaloryczności składników:

W 1 porcji (około 410 g):

  • Białko: 36,6 g
  • Tłuszcze: 13,0 g
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik: 14,5 g
  • Kalorie: 498 kcal.

Sałata z groszkiem i dressingiem malinowym Sałata z groszkiem i dressingiem malinowym Sałata z groszkiem i dressingiem malinowym

Przeczytaj poprzedni wpis:
Polędwiczki wieprzowe w korzennym sosie piwnym

Pomysł na sos piwny do mięs chodził za mną już od dłuższego czasu. Zależało mi, aby był gęsty, ciemny, słodko...

Zamknij