pol1

Polędwiczki wieprzowe w korzennym sosie piwnym

Pomysł na sos piwny do mięs chodził za mną już od dłuższego czasu. Zależało mi, aby był gęsty, ciemny, słodko – wytrawny. Jako, że nie udało mi się nigdzie znaleźć przepisu, który spełniałby moje oczekiwania, wzięłam się za własne eksperymenty. Nie okazały się one jakoś szczególnie trudne – kwestia sprowadza się tak naprawdę do cierpliwości :) Aby sos nabrał odpowiedniej gęstości należy go dosyć długo odparowywać. Ale wierzcie mi, ten poświęcony czas nie będzie zmarnowany – sos wychodzi przepyszny, lekko ostry dzięki dodaniu papryczki (jeśli ktoś nie lubi można zrezygnować). Im słodsze piwo użyjemy, tym słodszy wyjdzie nam sos. 

W wersji podstawowej, tj. tej którą uzyskujemy po zredukowaniu sosu, w konsystencji idealnie nada się do „bejcowania” między podczas pieczenia czy na grillu. Aby zrobić z niego sos do polania polędwiczek, dodałam do niego kilka łyżek keczupu, dzięki czemu był lżejszy (i było go więcej ;)). 

Same polędwiczki przed pieczeniem także marynowałam w marynacie piwnej, więc piwny posmak jest podwójny. A jeśli dodamy do tego zimne piwko to nawet potrójny ;)  

Polędwiczki zaserwowałam z dodatkiem pieczonych ziemniaczków hasselback i mieszanki sałat, bo sos jest tak aromatyczny, że proste dodatki najlepiej się tutaj sprawdziły. 

Składniki (na dwie porcje)

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok 400 g) lub 2 mniejsze (po 200 g)

Marynata:

  • 250 ml ciemnego piwa (użyłam Królewskiego ciemnego)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Piwo wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i drobno pokrojony czosnek.

Polędwiczki zanurzamy w marynacie, tak aby w miarę możliwości były całkowicie przykryte. Owijamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Sos piwny:

  •  2 ciemne piwa (użyłam pół na pół Fortunę Ciemną i Królewskie Ciemne)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojonego
  • 3-4 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 papryczka ostra, drobno pokrojona (ja użyłam bez pestek, ale jeśli lubicie bardzo ostre sosy, to dodajcie)
  • 2-3 łyżki keczupu

Piwo i inne składniki, poza keczupem, wlewamy do garnka. Podgrzewamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na średni, tak jednak, aby piwo cały czas bulgotało i odparowywało. Utrzymujemy w tym stanie przez większą część gotowania, pilnując jednak, aby piwo nam nie wykipiało.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozgrzewamy mocno patelnię grillową i obsmażamy polędwiczki z każdej strony przez ok. minutę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy z każdej strony warstwą sosu piwnego.

Pieczemy przez ok 30 – 50 minut (w zależności od wielkości polędwiczek), w czasie pieczenia 2-3 razy smarując dodatkową warstwą sosu.

Smacznego :)

pol3

Pol4

pol1

sos1

  • Maugustyna

    to musi być wyborne! pozdrawiam

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Oj było :) Dlatego zachęcam do przygotowania :)

  • Agata G.

    Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, więc pomysły na nie są zawsze w cenie. :) Sama jutro wrzucam polędwiczki w marynacie miodowej! :)

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Ja mam tak samo, miodowe brzmią pysznie :)

  • Wojciech

    ładnie wypieczone miesko

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      A dziękuję :) Może to dlatego, że wieprzowina mnie tak nie przeraża jak wołowina ;)

  • Olga

    Jakie piękny ten sos! Ciemny, gęsty, korzenny… Oj, zjadłabym takie polędwiczki ;)) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Mike

    Hey Olu,
    To lubię! Piękny przepisik :) Tradycja browarnictwa na ziemiach polskich bije na głowę fancuskich winiarzy a tak rzadko sięgamy w kuchni po polskie piwa. Szkoda bo stanowią idealny składnik wielu potraw… a Fortuna z bliskiego mi Miłosławia to dobry mały browar nagrodzony na ostatnim festiwalu piwnym – chmielaki :) Jak sama piszesz każdy ma prawo do drobnej modyfikacji receptury, ja więc korzystając z inspiracji Twoim przepisem macerowałem polędwicę 24 h. w piwie Miłosław Koźlak – ciemnym ale z małą nutą goryczki, świeżym rozmarynem i miętą. Następnie upiekłem w towarzystwie sosu o recepturze prawie nie zmienionej z wyjątkiem dodania szalotek, papryki i dzikiego czosnku kupionych od lokalnego pasjonata warzyw (wtykając przekrojony na pół czosnek w mięso), ale później dodałem do dania oprócz sosu kurki smażone na maśle ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Nice :) pozdrowienia od kolegi z aplikacyjnej ławki :)
    Mike

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Im dalej czytałam, tym bardziej smakowicie się robiło, ale tymi kurkami to ostatecznie zdobyłeś moje podniebienie :) Musiało być pyszne :) Czuć to Twoje doświadczenie w kuchni :) A ja się cieszę, że w końcu zajrzałeś w nasze skromne progi ;) i do tego skorzystałeś z przepisu :) Pełen sukces :) Nie cieszyłam się tak od czasu wyników egzaminu końcowego ;) pozdrawiam ciepło i mam nadzieję do zobaczenia w niedalekiej przyszłości na jakimś piwku w gronie świeżo upieczonych mecenasów :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
has2
Ziemniaczki hasselback

Z naszej "blogowej" pary to zdecydowanie Maria jest pyrofilem :) Ja nie przepadam za ziemniakami, rzadko pojawiają się w mojej...

Zamknij