Lubię mieć pod ręką opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu zawsze, gdy najdzie mnie ochota na jakąś przekąskę, szczególnie słodką, jestem w stanie w krótkim czasie przygotować coś przy użyciu ciasta i innych składników, które akurat są w domu.
Tak był z dzisiejszymi rożkami z ciasta francuskiego. Ekspresowy i prosty przepis, w sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. I to szybko :) Kremowe nadzienie na bazie serka ricotta z suszoną żurawiną i cytrynową nutą. Bardzo orzeźwiające.
Składniki (na ok. 10 ciastek)
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- kilka łyżek suszonej żurawiny
- opakowanie ricotty (250 g)
- 1 jajko
- kilka łyżek cukru pudru (w zależności, jak słodkie nadzienie lubimy)
- skórka starta z 1 cytryny
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Mieszamy dokładnie razem ricottę, jajko, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Dodajemy suszoną żurawinę.
Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty. Na każdym kładziemy ok. łyżki nadzienia i zaklejamy dokładnie brzegi, tak aby powstały trójkąty.
Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)