Kolega z pracy ma własny ogródek, a co za tym idzie własne skarby. Jak dobrze, że od czasu do czasu, w ramach dnia dobroci, coś nie coś mi się dostaje w udziale. Ostatnio dostałam cukinię giganta i kwiaty cukinii wraz z wyraźną sugestią aby zrobić placki i ciasto naleśnikowe. Co też uczyniłam. Smak takich kwiatów w cieście, jak to się nauczyłam mówić w Poznaniu na studiach, jest po prostu mega!
Składniki na placki na 2 porcje:
- 280 g cukinia
- 60 g cebula
- jajko
- 75 g maki ryzowej
- 25 g platkow ryzowych
- sól, pieprz
- tłuszcz na patelnię
Składniki na ciasto do kwiatów na 2 porcje:
- 5-6 kwiatów cukinii
- jajko
- 30 g maki ryzowej
- 20 g mleka ryzowego
- sól, pieprz
Zaczynamy od placków, cukinię i cebulę trzemy na tarce, dodajemy jajko, mąkę ryżową i płatki (zamiast płatków można dać więcej mąki). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem składniki na ciasto naleśnikowe. Namaczamy w ciecie naleśnikowym kwiaty cukinii. Rozgrzewamy patelnię, pędzelkiem smarujemy ją niewielką ilością tłuszczu. Smażymy placki po około 2 min z każdej strony. Na końcu smażymy nasz kwiatki. Część osób panieruje je i smaży w głębokim tłuszczu. Ja wolałam zrobić je w ten sposób. Obtoczone w cieście naleśnikowym kwiaty, smażę z każdej strony po 1 minucie. Wychodzą takie niezgrabne patyki. Specjalnie nie odcinałam kwiatów od łodyg, żeby łatwiej mi się je obracało. Super smak. Polecam.
Placki podałam z gulszem z pieczarek i marchwi.