Kwiaty cukinii w cieście i placki cukiniowo-ryżowe (bez glutenu, bez mleka)

Kolega z pracy ma własny ogródek, a co za tym idzie własne skarby. Jak dobrze, że od czasu do czasu, w ramach dnia dobroci, coś nie coś mi się dostaje w udziale. Ostatnio dostałam cukinię giganta i kwiaty cukinii wraz z wyraźną sugestią aby zrobić placki i ciasto naleśnikowe. Co też uczyniłam. Smak takich kwiatów w cieście,  jak to się nauczyłam mówić w Poznaniu na studiach, jest po prostu mega!

Składniki na placki na 2 porcje:

  • 280 g cukinia
  • 60 g cebula
  • jajko
  • 75 g maki ryzowej
  • 25 g platkow ryzowych
  • sól, pieprz
  • tłuszcz na patelnię

 Składniki na ciasto do kwiatów na 2 porcje:

  • 5-6 kwiatów cukinii
  • jajko
  • 30 g maki ryzowej
  • 20 g mleka ryzowego
  • sól, pieprz

 

Zaczynamy od placków, cukinię i cebulę trzemy na tarce, dodajemy jajko, mąkę ryżową i płatki (zamiast płatków można dać więcej mąki). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem składniki na ciasto naleśnikowe. Namaczamy w ciecie naleśnikowym kwiaty cukinii. Rozgrzewamy patelnię, pędzelkiem smarujemy ją niewielką ilością tłuszczu. Smażymy placki po około 2 min z każdej strony. Na końcu smażymy nasz kwiatki. Część osób panieruje je i smaży w głębokim tłuszczu. Ja wolałam zrobić je w ten sposób. Obtoczone w cieście naleśnikowym kwiaty, smażę z każdej strony po 1 minucie. Wychodzą takie niezgrabne patyki. Specjalnie nie odcinałam kwiatów od łodyg, żeby łatwiej mi się je obracało. Super smak. Polecam.

Placki podałam z gulszem z pieczarek i marchwi.

Placki cukiniowe Placki cukiniowe Kwiaty cukinii w cieście

Przeczytaj poprzedni wpis:
Teh ais czyli malezyjska mrożona bawarka

Dziś w Poznaniu ma być 28 stopni:) Ja się tam cieszę i nie narzekam na gorąco. Nie było go wcale...

Zamknij