czekoladowe ciasto na fasoli

Bardzo czekoladowe proteinowe ciasto bez glutenu (na czerwonej fasoli)

Moja przygoda z białkowymi słodyczami trwa w najlepsze. Ostatnio w ogóle mam straszne ciągoty słodyczowe i te moje zdrowe słodycze ratują mi życie:). Kupiłam sobie ostatnio nowiuśkie białko, teraz o smaku ciasteczkowym:) Lepsze od poprzedniego bo już nie tak mdląco słodkie. Naprawdę przesadzają czasem z tymi słodzikiami (nawet jak dla mnie:)). Shake z poprzedniego białka musiałam zalewać dwukrotną ilością wody żeby go być w stanie wypić. No ale z drugiej strony,  w tym wypadku trzeba było dosłodzić czymś ciasto. Wykorzystałam syrop z agawy, który nabyłam kiedyś przypadkiem. Chcialam sobie kupić w sklepie małą sałatkę na obiad, a że w sklepie można było płacić kartą powyżej pewnej kwoty, skusiłam się na dopełnienie koszyka własnie tym syropem. Jeśli nie macie takich cudów, spokojnie można zastąpić miodem. Jestem małym krytykantem, więc moim zdaniem, ciasto jest odrobine za suche i kruche, ale wszystkim smakowało bardzo, więc może to tylko ja:) Na pewno było bardzo bardzo czekoladowe:)

Składniki na blachę o wymiarach 20×20:

  • 100 g białka
  • 2 puszki czerwonej fasoli (420 g bez zalewy)
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 40 g kakao
  • 4 jajka
  • 100 g syropu z agawy

Białko miksujemy razem z jajkami i syropem z agawy. Dodajemy fasolę (wcześniej, dokładnie płuczemy ją w zimnej wodzie) i miksujemy dalej na jednolitą masę. Czekoladę (100g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Przelewamy czekoladę do reszty składników.Pozostałe 20 g rozkurszamy na samym końcu i również dodajemy do ciasta. Łączymy wszystkie składniki jeszcze raz łyżką  i całą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Składniki odżywcze w 100g (1 kawałek ma około 70 g):

  • Białko: 15,3 g
  • Tłuszcze: 11,8 g
  • Węglowodany: 16,6 g
  • Energia: 240 kcal

czekoladowe ciasto na fasoli czekoladowe ciasto na fasoli

czekoladowe ciasto proteinowe 2 czekoladowe ciasto na fasoli

  • Inspirowane Smakiem

    Mmm, pamiętam ciasto fasolowe z czasów, kiedy ja się dietowałam. Było pyszne i bardzo zaskakujące w smaku. :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      U mnie to był pierwszy wypiek fasolowy, ale wyszło naprawdę genialnie. Dla mnie najlepsze w tym cieście jest to że nie czuć w ogóle tej fasoli. Moje króliki doświadczalne też nie zgadły co jedzą:)

      • Amelia

        A można użyć zamiast syropu z Agawy cukru?

        • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

          Można i miód i cukier. Jeśli zdecydujesz się na cukier, to użyłabym drobnego do wypieków. W przypadku zwykłego cukru zaczęłabym od utarcia jajek z cukrem a dopiero potem dodałabym białko.

  • Ola

    mmm… Robie je ostatnimi czasy na okrągło, tylko że nie rozpuszczam czekolady a dodaje pokruszoną , nie stosuję białka i czasem zdarzy mi sie wlać ok. szklankę coli, wtedy jest wilgotne. :D Ogólnie to również wszyskich nim częstuje, a potem obserwuję ich reakcję, gdy się dowiadują z czego jest to ciasto. :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      Colę? Pierwsze słyszę! Muszę wypróbować koniecznie, A tak orientacyjnie, ile dajesz coli do takiej ilości ciasta? Rewelacyjny pomysł.

      • Ola

        na 2 puszki fasoli daję 250 ml :D

        • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

          przy najbliższym pieczeniu fasolowego ciasta, wykorzystam ten patent! dzięki:)

          • Ola

            proszę bardzo, tak to ja korzystam z Twoich przepisów, więc cieszę się, że też się mogłam przydać :)

  • OLA

    tak w sumie… to jak to możliwe że w 100g kawałku ciasta jest 111,8 g tłuszczy? :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      chochlik:) dzięki za zwrócenie uwagi:)

  • Pingback: Ciasto czekoladowe z buraczków | Słodka Babka

  • Ania

    jeśli jest zbyt suche to możesz dodać trochę mleka albo jogurtu lub nawet maślanki, wtedy wychodzi całkiem fajne mokre :)

  • http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl Michał Jaworski

    Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu,
    świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)

    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

  • Anna

    Chodzi o takie białko w proszku, jakie piją np. sportowcy?

Przeczytaj poprzedni wpis:
brzo5
Owsianka z pieczonymi brzoskwiniami i amaretti

Zostając jeszcze w temacie brzoskwiń - skoro mamy na nie obecnie sezon, trzeba go mocno wykorzystać :) Tym razem w...

Zamknij