Jajko sadzone na szparagach i chlebku z sosem piniowym

Zbliża się koniec szparagów!!! Trzeba więc korzystać póki można:). Dziś taki banał, trochę, ale za to jaki banał:).

Zostało mi trochę sosu piniowego, więc stosuje go do wszystkiego:).  I tak, jajko posadziłam na domowym chlebku i szparagach i dodałam tegoż sosu – dla mnie bomba.

:)

Składniki:

  • kawałek chleba (u mnie z tego przepisu)
  • jajko
  • 3-4 szparagi
  • łyżeczka sosu piniowego (przepis tu)
  • łyżeczka oleju (do smażenia)

Oczywiści to liczba składników na jedną porcję, szykujemy wszystkiego tyle ilu mamy chętnych do śniadania:)

Szparagi myjemy, odcinamy jeśli jest konieczność zdrewniałe końcówki, ale zielone szparagi są pod tym wzgledem fajniejsze od białych i czasem nie trzeba robić takich zabiegów. Gotujemy na parze bądź w garnku z osoloną wodą tak aby nie zanurzać główek szparagów. Zielone wystarczy pogotować 10 min.  Kromkę chleba smarujemy sosem piniowym (bądź masłem jeśli ktoś lubi, a sos wtedy kładziemy na wierzch) kładziemy szparagi i sadzimy jajko:).

Miłego!

 

 

Jajko sadzone na szparagach z sosem piniowym Jajko sadzone na szparagach z sosem piniowym

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kanapka z kurczakiem sezamowym i sosem piniowym

Dziś taki mały romans z piniolami:) w książce Tapas (red Tea Susanna) znalazłam sos piniolowy. Sam w sobie jest stosunkowo...

Zamknij