Mleczne pomarańczowe ciasteczka

Siedziałam sobie niedawno w domu i miałam chandrę. I wiadomo co się wtedy dzieje. GłodosGigantos. GłodosGigantos został poskromiony tymi o to własnoumysłowo wykminionymi ciachami pomarańczowymi. Ciacha swój świetny smak zawdzięczają głównie połączeniu mleka skondensowanego i pomarańczy. No i masło też swoje robi. Ja uwielbiam kruche maślane ciasteczka. Jedyne co to trzeba pamiętać o przechowywaniu ich w szczelnym pojemniku, w przeciwnym wypadku stracą szybko świeżość. Raz dwa trzy, pieczesz ty!

  • 130 g mąki ryżowej
  • 520 g mąki pszennej
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzone
  • 130 g soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 250 g masła
  • 200 g fruktozy
  • 8 g cukru waniliowego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

Masło ucieramy z fruktozą i cukrem waniliowym. W mleku rozpuszczamy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy oraz aromat pomarańczowy i mieszamy na ogniu do połączenia smaku (nie gotujemy). Dodajemy mleko pomarańczowe, proszek do pieczenia  i mąkę stopniowo do masła i ucieramy na jednolitą masę.   Ja dodałam startą skórkę z pomarańczy na samym końcu dzięki temu ciastka dostały fajnych pomarańczowych przebarwień:) (na zdjęciu słabo widoczne bo psiakostkę przez tą pogodę robienie zdjęć jest naprawdę mega trudne dla takich amatorów jak ja:().

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 do 30 minut. I już:)

 

kopia 051 kopia 037 kopia 019 kopia 010

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kanapki z jajkiem sadzonym, boczkiem, pieczonym batatem i sosem grzybowym

Nie gotuję teraz zbyt często z powodów znanych pewnie Wam wszystkim. Brak najcenniejszego surowca na świecie - czasu. Zdarzają się...

Zamknij