Aromatyczne masełko z suszonych pomidorów

Gdy czasami przeglądam moje wpisy, to wyraźnie widzę, że jest kilka składników, które często się u mnie pojawiają – ser kozi, szynka parmeńska, no i suszone pomidory. Jeszcze chyba nie trafiłam na kombinację smakową, w której suszone pomidory by się nie sprawdziły, a naprawdę dużo w tym zakresie eksperymentuję :) Chociaż na pewno daleko mi jeszcze do wynalazków w rodzaju pomidorów w czekoladzie (w nawiązaniu do modnego ostatnio za oceanem połączenia boczku z czekoladą ;))

Dzisiejsza propozycja zdecydowanie bardziej tradycyjna, ale bardzo dobrze sprawdzi się na letnich spotkaniach grillowych – masełko z suszonych pomidorów. Składniki są bardzo proste, ale efekt przepyszny. Wystarczy kawałek świeżej, chrupiącej bagietki i człowiek jest szczęśliwy. Za to właśnie kocham suszone pomidory :)

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki świeżej natki pietruszki lub bazylii
  • sól
  • pieprz

W misce ubić masło, aż będzie kremowe i gładkie. Pomidory drobno pokroić lub zmiksować. Natkę pietruszki (bazylię) drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać wszystkie składniki do masło i wymieszać dokładnie. Spróbować i w miarę potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyciągnąć z lodówki, aby masło odrobinę zmiękło. Przechowywane w szczelnym pojemniku masełko wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zapiekany kurczak w sosie musztardowo-cynamonowym z batatami

Kupiłam ostatnio słodkie ziemniaki i myślałam nad ich jak najlepszym wykorzystaniem. Znalazłam w książce "Szybkie i łatwe dania na co...

Zamknij