Mazurek marcepanowo – żurawinowy

Muszę przyznać, że przez stres i zmęczenie egzaminem zawodowym, tegoroczna Wielkanoc mnie z lekka przerosła (żeby nie powiedzieć, że w ogóle zaskoczyła swoim nadzwyczaj szybkim zbliżaniem się ;)). Do świątecznego śniadania zostało kilka dni, mój piekarnik nadal stoi zimny i smutny, a ja obawiam się, że w tym roku energii starczy mi tylko na upieczenie obiecanego sernika na firmowe „jajeczko”.  

Mam na szczęście w zanadrzu przepis na mazurek, który sfotografowałam już w zeszłym roku, ale że te Święta generalnie szybko mijają, to i zabrakło czasu na jego opublikowanie w okresie, kiedy wszyscy jeszcze chociaż wspominają Wielkanoc ;)

A mazurek jest pyszny i naprawdę godny polecenia (a inspiracja stąd). Piekę go regularnie od 3 lat i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ostrzegam jednak, że jest mocno słodki (jak to mazurki :)) i bardzo marcepanowy. 

Składniki (na blachę o wymiarach 24 x 13 cm)

Ciasto kruche:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki ciasta miksujemy do czasu, aż połączą się w jedną masę. Ciasto wyjmujemy wtedy na blat lub stolnicę i chwilę zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt (trochę większy niż wymiary formy) i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (po bokach ciastko powinno mieć wysokość ok. 4 cm).

Formę z ciastem wstawiamy do zamrażarki na 15 minut, aby ciasto mocno się schłodziło, po czym pieczemy przez ok. 15 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 Masa:

  • 250 g marcepanu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g masła (rozpuszczonego)
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

W naczyniu mieszamy rozpuszczone masło, jajka, mąkę, żurawinę i zmielone migdały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach (możemy go wcześniej potrzymać w lodówce, aby łatwiej się tarło). Na upieczony, ciepły spód od ciasta wykładamy starty marcepan i zalewamy masą jajeczno – migdałową. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni.

Smacznego :)

Mazurek6

maz3

maz5

maz2

maz1

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czekoladowe jajka na miękko;)

Widziałam ten pomysł na kilku zagranicznych blogach, więc nie jestem specjalnie oryginalna. Ale czekoladowe jajka są tak słodkie, że nie...

Zamknij