Maślane drożdżowe bułeczki

Pomysł na niedzielne śniadanie. Na słodko. Maślane bułczeki drożdzowe, które zrobicie w mniej niż godzinę:) 

Składniki (na około 16 bułeczek)
  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki drożdzy
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Mleko w dużym rondle wstawiamy na ogień. Podgrzewamy tak żeby było ciepłe, ale nie gorące (nie zagotowujemy!). Ściągamy rondelek z palnika i dokładamy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Rozcieramy drożdże i składniki tak aby się dokładnie w mleku rozpuściły. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować a płyn trochę się spieni i urośnie. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Dodajemy do mleka resztę składników i dokładnie mieszamy. Powstanie nam delikatnie ciągnąca się masa. Można dosypać trochę więcej mąki, ale uważajcie żeby nie przesadzić bo wyjdą wam nabite, ciężkie bułki. Formujemy z ciasta kule, układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 – 30 minut w zależności od mocy waszego sprzętu (obserwujcie bułeczki – niech ładnie zbrązowieją) Wyśmienicie smakują posmarowane samym masłem bądź z jakąś kwaśną konfiturą.

 Dzięki Monia za przepis:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Gnocchi z boczkiem, mozzarellą i oliwkami w sosie pomidorowym

Przepis z wykorzystaniem mojego ulubionego sosu pomidorowego. Jeden z tych, które pozwalają na szybkie przygotowanie fajnego obiadu (pod warunkiem jednak,...

Zamknij