Tort hamburgerowy

1 urodziny Słodkiej Babki i tort hamburgerowy :)

Jak ten czas szybko leci, chciałoby się powiedzieć :) Pamiętam jak rok temu, na początku stycznia, Marii w końcu udało się mnie przekonać, że warto wyjść z naszych kuchni do ludzi :) Pamiętam też ten dreszczyk ekscytacji, gdy po raz pierwszy miałam na FB nacisnąć przycisk „Opublikuj” :)

Dziś mija dokładnie rok od tego dnia :) Dokładnie 23 stycznia wystartowałyśmy :) Z jednej strony to tylko rok, dopiero „raczkujemy”, uczymy się  i zdobywamy doświadczenie. Z drugiej strony to AŻ rok :) Nigdy wcześniej nie przygotowałyśmy tak wielu różnych potraw, nie spróbowałyśmy nowych rzeczy. Przez ostatni rok praktycznie kilka razy zdarzyło mi się powtórzyć jakąś potrawę, bo blog jest inspiracją i motywacją do ciągłego próbowania i eksperymentowania :) Stałym elementem mojego menu jest chyba tylko owsianka, którą uwielbiam w najprostszym możliwym wydaniu, czyli z dżemem :)

Prowadzenie bloga to dla nas ogromna przyjemność, a uczucie satysfakcji i szczęścia, gdy ktoś komentuje wpis lub pisze, że próbował przepis ( i jeszcze do tego mu smakowało) jest nie do opisania :) 

Mamy nadzieję, że kolejny rok będzie dla nas równie owocny. Mamy duże plany i nadzieje, dużo energii i pomysłów, troszkę mniej czasu, nad czym obie pracujemy :) 

Pierwsze urodziny musiałyśmy oczywiście uczcić w sposób spektakularny – nietypowym tortem :D 

tort5

Jeśli ktoś ma wątpliwości – tak, był nie do przejedzenia :) Ale jaki efekt ;)

Gdyby ktoś chciałby podjąć się jego przygotowania, służę przepisem – powiem tylko, że należy sobie przygotować kilogram wołowiny, główkę sałaty, opakowanie sera, opakowanie boczku oraz 1,5 szklanki sosu :D

Przy tej mega szczęśliwej dla nas okazji zrobiłyśmy sobie krótkie posumowanie dotyczącej Słodkiej Babki, którym chciałybyśmy się z Wami podzielić :) 

  • 1 rok
  • 230 przepisów
  • 647 komentarzy (na stronie, na fb nie do zliczenia:))
  • 780 lajków na fb
  • 1 audycja radiowa (dziękujemy Magnesowi za zaproszenie)
  • 1 akcja daj babeczkę za piąteczkę – życzymy powodzenia Fundacji Głosem Zwierząt
  • 2 logotypy
  • 1 wersja strony (a szykuje się kolejna :D)
  • kilka wieczorów poświęconych koncepcjonowaniu i knuciu
  • kilkanaście potraw w koszu (do których nigdy się nie przyznamy)
  • kilkadziesiąt wykarmionych przez Słodkie Babki osób
  • kilkaset (a może już tysięcy) godzin w kuchni
  • wuchta satysfakcji
  • wuchtylion przyjemności:)
Dziękujemy i dalej gotujemy! :)
Maria i Ola – Słodkie (a jednak czasami Ostre) Babki :)
  • snieggu

    wszystkiego naj Słodkim Babkom z okazji pierwszych urodzin! :) no i oczywiście, życzę Wam i nam – czytelnikom wielu kolejnych lat gotowania z pasją i radością :)

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Bardzo ślicznie dziękujemy i zachęcamy do dalszego próbowania przepisów :)

  • http://www.poezja-smaku.pl/ Natalia

    Wielkie gratulacje! Ja dopiero za 1,5 miesiąca mam taką rocznicę. Tort bardzoooo konkretny! :))))))

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Dziękujemy :) I już z wyprzedzeniem życzymy wszystkiego najlepszego :) Okrągłe rocznice są najlepsze :) 

  • Dorota Slusarczyk84

    wszytskiego naj naj ;) dodałam Was na fb to będę nabieżąco , zapraszam do siebie http://dosismakolyki.blogspot.com/ 

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Dziękujemy :) Bardzo chętnie będziemy odwiedzać :) 

  • Nashelly

    Wszystkiego naj, najlepszego!!! Tort hamburgerowy? To dopiero oryginalne i genialne danie, tak trzymac! Pozdrawiam słodko! :)  gingerbreath.blox.pl

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Dzięki wielkie :) a tort faktycznie robi wrażenie – jak był skończony, to sama zwątpiłam, czy się toto przeje ;) Polecam jako niespodziankę dla kogoś, na pewno się nie zawiedziesz efektem :) Pozdrawiamy! :)

  • biuuro

    Wszystkiego najlepszego! i oby tak dalej dziewczyny:)

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Będziemy się starać z całych sił, aby było tylko lepiej :)

  • Klaudia

    Hej,
    Czy mogłabym poprosić o przepis na ten nietypowy torcik?

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Cześć Klaudia. Przepis nie jest jakiś wyszukany, ale musiałam trochę pomyśleć nad proporcjami, bo ich nie spisywałam ;) A więc, jeśli dobrze zapamiętałam, to użyłam kilograma mięsa wołowego (mielonego) – przyprawiłam je do smaku solą, pieprzem i dodałam 1 średnią, drobno pokrojoną cebulkę. Formowałam na dosyć cienkie kotlety (ale z uwagi na wielkość formowałam na talerzy i prosto z talerza odwracałam na patelnię – przy przewróceniu kotleta na drugą stronę też jest trochę zachodu i istnieje znaczne ryzyko zabrudzenia kuchenki ;)). Użyłam mojego ulubionego sosu do hamburgerów (podaję ilość na normalną porcję, do tego hamburgera trzeba ilość potroić ;)): ok. pół szklanki majonezu, 1-2 łyżeczki keczupu (aby sos nabrał pomarańczowego koloru), 1 drobno pokrojony ogórek konserwowy, 2 łyżeczki cebuli pokrojonej w drobną kostkę, biały ocet winny – 2-3 łyżeczki lub więcej, w zależności jak kwaśny smak lubisz, cukier i sól do smaku. Jako dodatki dałam poza tym tylko sałatę lodową, ser Tost z rodzaju tych w kwadratowych w folii, plasterki podsmażonego boczku, keczup i chyba jeszcze czerwoną cebulkę pokrojoną w plasterki. Aha bułkę zrobiłam wg tego przepisu, tylko po prostu zamiast dzielić ciasto, uformowałam jedną, dużą bułkę i piekłam ją trochę dłużej (chociaż przyznaję, że raczej na wyczucie i wyciągając ją nie byłam pewna, czy w środku jest już gotowa, ale kierowałam się stopniem „głuchości” uderzenia od spodu bułki ;)). Boczek podsmażałam wcześniej, kotlety – przed przełożeniem na bułkę, zapiekłam jeszcze z serem pod mocno nagrzanym grillem w piekarniku, aby ser stopniał. Po wyjęciu poprzekładałam warstwy – każdą wierzchnią warstwę bułki dodatkowo posmarowałam sosem. To chyba mniej więcej tyle – jeśli coś będziesz chciała dopytać, to śmiało pisz :) Powodzenia :)

      • Klaudia

        Wielkie dzięki za przepis!
        Mam zamiar go wykorzystać i zrobić taki właśnie tort na urodziny narzeczonego.
        Mam jeszcze małe pytanie dotyczące przepisu na bułkę, nie jestem pewna, którego powinnam użyć.

        • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

          Cześć faktycznie zapomniałam podać linka, ja najczęściej korzystam z tego przepisu http://whiteplate.blogspot.com/search?q=hamburger Bułeczki wychodzą pyszne i mięciutkie. Pozdrawiam :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z buraczkami i gruszkami
Sałata z buraczkami i gruszkami

Przepis na winie, czyli resztki z lodówki. Moja miłość do buraczków trwa w najlepsze, więc mam na ogół zawsze jakieś...

Zamknij