Sałata z buraczkami i gruszkami

Przepis na winie, czyli resztki z lodówki. Moja miłość do buraczków trwa w najlepsze, więc mam na ogół zawsze jakieś ugotowane buraczki na stanie (kocham lidl;)). Miałam też małą puszkę gruszek w słodkiej zalewie. Musiałam mieć kiedyś jakiś pomysł na ich zrobienie i zapomnieć o nich i o pomyśle. Co mi przypomina, że muszę jeść więcej magnezu. 

w każdym razie wyszło coś takiego. Przepis 5-minutowy. Enjoy!

Składniki na 1 porcję:

  • garść rukoli
  • 1 pomidorek
  • 1 gruszka
  • 1 ugotowany buraczek
  • garść orzeszków piniowych
  • łyżka startego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Na talerz kładziemy umytą rukole. Pomidora, gruszki i buraczki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzeszkami pinii i startym parmezanem. Do jogurtu dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatę.  Do miłego!:)

kopia 2012 01 14 026Sałatka z buraczkami i gruszkamiKopia 2012 01 14 007

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi leniwe

Z kuchni polskiej najbardziej lubię wszelkie kluski, pierogi, racuchy i pampuchy :) Pierogi leniwe zaliczam do smaczniejszych potraw mojego dzieciństwa...

Zamknij