Zapiekane pomidorowe jajka z miętą

Lubię leniwie zaczynać sobotę. No tak już jest. Ubóstwiam włóczenie się w piżamie i późne śniadania. Do tego czasem jeszcze disney lub hanna-barbera:) Nota bene wczoraj widziałam nową animację Disney’a – Paperman. Urocze i słodkie do obrzydzenia;), idealnie wpasowuje się przed zbliżającym się szałem walentynkowym;). Trzeba jednak przyznać że zgrabnie im to wyszlo. Kto nie widział temu polecam:) (link do filmu)

Wracając do rzeczy ważnych:) – jajka na n-ty sposób. Z pomidorami i miętą. Mówiłam już pewnie niejednokrotnie. Kocham jajeczne śniadania. Miłego dnia moi mili!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki pokrojonych pomidorów w zalewie bądź pomidorowego pesto, bądź pomidorków przesmażonych z cebulką.
  • 2 łyżeczki porwanej mięty
  • 2 łyżki startego pecorino bądź grana padano
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka mieszamy z pomidorami i miętą. dodajemy odrobinę soli (ser jest słony) i pieprzu do smaku. Przelewamy do dwóch kokilek. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy około 25 min. Można nabić wcześniej widelcem żeby sprawdzić czy już.

zapiekane pomidorowe jajka

zapiekane pomidorowe jajka zapiekane pomidorowe jajka zapiekane pomidorowe jajka

zapiekane pomidorowe jajkazapiekane pomidorowe jajka

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Babeczki piña colada

Właśnie wczoraj, patrząc na szary, mokry krajobraz za oknem, stwierdziłam - wolę zimę. Mimo tego, że deszcz jest podobno symbolem...

Zamknij