Zakręcone pancakes dyniowo – karmelowe

 Pyszna śniadaniowa propozycja, do której mam nadzieję nie będzie trzeba Was długo przekonywać. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju placki, naleśniki i racuchy, musicie spróbować ich dyniowej odsłony :) Danie jest bardzo słodkie – przez masę kajmakową (można zmniejszyć jej ilość) i bardzo sycące – trzy placki starczyły mi na obiad, aż nadto. 

Na zrobienie tzw. cinnamon swirl pancakes szykowałam się już od dłuższego czasu, tak samo zresztą, jak na zrobienie dyniowej wersji pankejków. Ten przepis łączy w sobie obie rzeczy. Jednocześnie moje najważniejsze wrażenie, bo ich przygotowaniu – zrobienie idealnego „swirla” jest bardzo skomplikowane i w moim wydaniu, po tym jak straciłam cierpliwość, robiłam po prostu maziaje z masy cukrowo – maślno – cynamonowej ;P W smaku to nie było wyczuwalne, jednak wizualnie nie było zbyt ciekawie, co udało się na szczęście ukryć pod serkową polewą ;) Myślę, że moje problemy wynikały z braku rękawa cukierniczego bądź odpowiednio wytrzymałej torebki – ta której użyłam w pewnym momencie po prostu pękła ;) W każdym bądź razie na pewno muszę jeszcze z tym poćwiczyć :) 

Pomysł na pankejki, który lekko tylko zmodyfikowałam, wpadł mi w oko na blogu Closet Cooking, którego zresztą polecam wszystkim amatorom kuchni (kanadyjsko) amerykańskiej :)

Składniki (na 6 sporych pankejków)

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1łyższeka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki puree z dyni (jak w tym przepisie)
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 opakowanie serka kremowego Philadelphia
  • kilka łyżek masy kajmakowej (w zależności, jak słodki efekt chcemy osiągnąć
Wymieszaj razem wskazane na początku listy – roztopione masło, brązowy cukier i cynamon, umieść je w roku małej plastikowej torebki i odstaw na bok. 
 
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. W drugim naczyniu wymieszaj jajko, mleko, dynię, masło i brązowy cukier. Połącz mokre składniki z suchymi. 
 
Rozgrzej patelnię i roztop na niej odrobinę masła. Wylej na nią ok. 1/6 całej masy (lub więcej jeśli chcesz większe pankejki). W woreczku z masą maślano – cukrową wytnij w roku małą dziurkę i wyciśnij masę na pankejka na wzór ślimaka. 
 
Smaż dopóki powierzchnia pankejka nie zacznie bąblować, a spód będzie złoto- brązowy (ok. 2- 3 minuty). Po tym czasie przewróć pankejka na drugą stronę i również smaż do momentu, aż się przyrumieni.
 
Serek wymieszaj z masą kajmakową do momentu, aż uzyskasz odpowiadający Tobie poziom słodkości.
 
Posmaruj serkiem wierzch naleśnika i podawaj :) 

Smacznego :)

 

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffinki dyniowe z migdałową kruszonką

Dynia i cynamon to w mojej ocenie jedno z wdzięczniejszych i smaczniejszych połączeń. Abstrahując od faktu, że cynamon pasuje mi...

Zamknij