Pyszna śniadaniowa propozycja, do której mam nadzieję nie będzie trzeba Was długo przekonywać. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju placki, naleśniki i racuchy, musicie spróbować ich dyniowej odsłony :) Danie jest bardzo słodkie – przez masę kajmakową (można zmniejszyć jej ilość) i bardzo sycące – trzy placki starczyły mi na obiad, aż nadto.
Na zrobienie tzw. cinnamon swirl pancakes szykowałam się już od dłuższego czasu, tak samo zresztą, jak na zrobienie dyniowej wersji pankejków. Ten przepis łączy w sobie obie rzeczy. Jednocześnie moje najważniejsze wrażenie, bo ich przygotowaniu – zrobienie idealnego „swirla” jest bardzo skomplikowane i w moim wydaniu, po tym jak straciłam cierpliwość, robiłam po prostu maziaje z masy cukrowo – maślno – cynamonowej ;P W smaku to nie było wyczuwalne, jednak wizualnie nie było zbyt ciekawie, co udało się na szczęście ukryć pod serkową polewą ;) Myślę, że moje problemy wynikały z braku rękawa cukierniczego bądź odpowiednio wytrzymałej torebki – ta której użyłam w pewnym momencie po prostu pękła ;) W każdym bądź razie na pewno muszę jeszcze z tym poćwiczyć :)
Pomysł na pankejki, który lekko tylko zmodyfikowałam, wpadł mi w oko na blogu Closet Cooking, którego zresztą polecam wszystkim amatorom kuchni (kanadyjsko) amerykańskiej :)
Składniki (na 6 sporych pankejków)
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1łyższeka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni (jak w tym przepisie)
- 2 łyżki masła roztopionego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 opakowanie serka kremowego Philadelphia
- kilka łyżek masy kajmakowej (w zależności, jak słodki efekt chcemy osiągnąć
Smacznego :)