Tiramisu czekoladowo – wiśniowe

W zeszłe wakacje dostałam od koleżanki dwa duże słoiki pysznych wiśni w soku domowej produkcji. Uwielbiam tego rodzaju przetwory, więc pierwszy słoik wciągnęłam cały łyżką :) Drugi słoik żal mi było zbezcześcić w ten sposób, a więc czekał cierpliwie na właściwy moment, a konkretnie na właściwy przepis ;)

Myślałam długo i intensywnie. I oto jest – moja propozycja na słodkie Walentynki ;) Tiramisu wiśniowo – czekoladowe. Mocno kawowe, mocno alkoholowe, mocno wiśniowe. Słowem bardzo wyraziste i zdecydowanie dla dorosłych :)

Puryści pewnie pogonią mnie ze drastyczne odstępstwo od oryginalnego przepisu, jednak – będąc także ogromną fanką tradycyjnego tiramisu – lubię czasami puścić wodze fantazji :) Zapraszam Was więc na tiramisu w mojej zimowej, romantycznej wersji ;)

Składniki (na 2-3 porcje)

  •  250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 75 ml amaretto
  • 100 ml soku wiśniowego
  • gorzkie kakao (2-3 łyżeczki + do posypania tiramisu)
  • 12 biszkoptów savoiardi
  • 1 i 1/2 szklanki wiśni (ja użyłam wiśni w soku domowej roboty, ale można też użyć mrożonych, uprzednio rozmrożonych i posypanych 1-2 łyżkami cukru, jeśli są bardzo kwaśne)
  • kilkanaście ciasteczek amaretti, pokruszonych

Do miski wlewamy chłodną kawę, sok wiśniowy, amaretto oraz kakao. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i odstawiamy.

Do osobnym naczyniu ucieramy żółtko z cukrem pudrem na kogel mogel. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone oraz śmietankę. Miksujemy na gładką masę.

Na podaną ilość składników proponuję prostokątny pojemnik o wymiarach 22/15 cm, ale można użyć także naczynia o dowolnym kształcie. Połowę biszkoptów maczamy z obu stron w przygotowanej mieszance kawowo – wiśniowej i układamy równo na dnie naczynia (biszkopty powinny dobrze nasiąknąć, ale nie powinny się rozpadać). Równomiernie rozprowadzamy połowę wiśni, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami amaretti i przykrywamy połową masy mascarpone. Oprószamy warstwą kakao. Powtarzamy wszystkie etapy :)

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie smaki się przeszły :)

Smacznego :)

Tiramisu7

Tiramisu1

Tiramisu10

Tiramisu5

Tiramisu4

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledzie w sosie curry

Po raz pierwszy na Słodkiej Babce - śledzie ;) Ostatki zobowiązują, mimo że w tym roku nadeszły wyjątkowo szybko ;)...

Zamknij