Tartaletki z kozim serem, prosciutto i truskawkami

Tak jak w dzieciństwie byłam zamknięta na wiele różnych nietypowych połączeń smakowych, tak teraz bardzo lubię z nimi eksperymentować. Szczególnie przypadły mi do gustu połączenia wytrawno – owocowe. Truskawki w occie balsamicznym nie są czymś nowym, chociaż ja tego połączenia próbowałam po raz pierwszy.

Serek kozi oraz szynka parmeńska fajnie uzupełniły całość smakowo. Polecam jednak użyć bardzo dojrzałych truskawek, aby podkreślić efekt słodkości. Ja użyłam pierwszych tegorocznych truskawek, stąd były trochę kwaskowate :)

Ta forma podania dobrze sprawdzi się jako przystawka, chociaż wbrew pozorom danie to jest całkiem sycące. 

Składniki (na 4 tartaletki)

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • serek kozi (125 g)
  • opakowanie szynki parmeńskiej (100 g)
  • kilka truskawek
  • gęsty ocet balsamiczny
  • odrobinę miękkiego masła

Foremki na tartaletki wysmarować cienką warstwą masła. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy większej niż średnica foremek. Wyłożyć foremki ciastem. Nakłuć ciasto widelcem. Następnie każdą foremkę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć (np. garścią grochu lub fasoli).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić foremki z ciastem. Piec przez ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć, zdjąć obciążenie i papier. W każdej tartaletce rozłożyć po 1-2 plasterkach szynki i 1/4 serka koziego. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze kilka minut (aż serek zacznie się delikatnie rumienić). Wyjąć z piekarnika.

Jeśli chcemy podawać tartaletki na ciepło, truskawki kroimy w ćwiartki i dekorujemy każdą tartaletkę. Na koniec polewamy gęstym octem balsamicznym. Możemy je także podawać na zimno.

Smacznego :)  

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muszle z kurkami

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną muszle.Bardzo lubię ten makaron, a i kurki ostatnio mocno eksploruję (efekty pojawią się...

Zamknij