Tagliatelle z kurczakiem, pesto i grillowanymi pomidorkami

Czasami mam takie dni, kiedy zwyczajnie nie mam czasu albo ochoty na wielogodzinne stanie przy garnkach. Zdarza się to stosunkowo rzadko, bo przeważnie lubię spędzać w kuchni długie godziny. W takich chwilach zależy mi, aby przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego i najlepiej angażującego jak najmniejszą ilość naczyń :)  Takie jest właśnie makaron, na który przepis dziś podaję. Proste połączenia smakowe dają wyjątkowo ciekawy efekt, a aromat grillowanych pomidorków fajnie wybija się na pierwszy plan i ożywia tę potrawę. Całość przygotujemy w mniej niż pół godziny, a nawet krócej, jeśli zrezygnujemy z grillowania pomidorków koktajlowych. 

Składniki:

  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka (po ok 150 g każda)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek zielonego pesto (lub 1-2 łyżki więcej, jeśli chcemy aby pesto było bardziej wyczuwalne)
  • 3-4 spore łyżki mascarpone
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • tarty parmezan
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kurczaka kroimy na kawałki i smażymy, przyprawiając solą  pieprzem. Pod koniec zmniejszamy ogień i dodajemy pesto, mascarpone oraz czosnek (pokrojony w drobne plasterki lub przepuszczony przez praskę). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, skrapiamy oliwą i solą. Zapiekamy przez kilka minut, aż się ładnie pomarszczą :)

Makaron gotujemy al dente. Odcedzony makaron dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Możemy je też dodać bezpośrednio na talerz, wtedy nie porozwalają się za bardzo.

Posypujemy tartym parmezanem w ilości według upodobania :)

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z miodnymi orzechami

Dostałam jakiś czas temu w prezencie orzechy w miodzie. Cudowne połączenie. Wykorzystałam je jako treść sałatki. Szybka, przyjemna, warzywno-orzechowo-słodka kompozycja....

Zamknij