Szparagi w szynce parmeńskiej z parmezanem

Sezon szparagowy zaczynamy bardzo prostym, klasycznym przepisem na szparagi. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na szparagi, bo smaki wszystkich składników się dobrze komponują, a jednocześnie smak samych szparagów jest wyczuwalny :)  Tutaj dodałam też aromatyzowanej oliwy truflowej, aby trochę „uszlachetnić” całą potrawę ;)

Tak przygotowane szparagi podaję zazwyczaj jako przystawkę, ale przy mniejszym głodzie dobrze sprawdzą się też jako samodzielne danie.

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • opakowanie szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
  • spora ilość świeżo startego parmezanu
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa truflowa (lub inna aromatyzowana albo normalna)

Szparagi dokładnie myjemy, aby usunąć cały, ewentualny piasek. Odcinamy ok 1 – 2 cm z dolnego końca. Jeśli szparagi są wyjątkowo grube, możemy obciąć trochę więcej lub obrać 1-2 cm ze skórki. Szparagi przekładamy do naczynia takiej wielkości, aby po zalaniu wodą, przykryte były całe nóżki (bez główek). Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 1-2 minuty (im cieńsze szparagi, tym krócej). Odsączamy, przelewamy zimną wodą, aby szparagi dalej nie miękły.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie, gdy się nagrzewa każdy szparag owijamy kawałkiem plasterka szynki parmeńskiej (ja każdy plasterek przekroiłam na pół i dopiero owijałam). Układamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą i pieprzem. Pomiędzy szparagami układamy całe ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą.

Zapiekamy ok 10 – 15 minut (może okazać się konieczne dłuższe pieczenie, jeśli szparagi były grube), w połowie posypując dużą ilością parmezanu (mniam :)). Gotowe szparagi powinny się z łatwością dać pokroić. Jeśli główki szparagów będą za bardzo przypiekać w czasie pieczenia, a nóżki nie będą jeszcze miękkie, sugeruję przykryć naczynie folią aluminiową.

Podawać na ciepło.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny angielskie

 Tradycyjne angielskie bułeczki śniadaniowe, nazywane muffinami, które są doskonałym dodatkiem do weekendowych śniadań. Najlepsze są opieczone w tosterze i podane...

Zamknij