Szaszłyczki z szynki parmeńskiej i anansa

Wieczorem kolacja ze znajomymi? a może wino we dwoje?
Poniżej pomysł dla Was na prostą i efektowną przekąskę.

Składniki na 10 słodko-słonych kąsków:

  • 100 g szynki parmeńskiej (około 10 cienkich plastrów)
  • puszka ananasa
  • zmielone chili
  • wykałaczki
  • rukola

Sos imbirowy:

  • 3-4 łyżki miodu,
  • sok z ananasa (z tej samej puszki)
  • imbir – pół średniego kłącza

Zaczynamy od sosu – odlewamy do rondelka sok z puszki. dodajemy miód i drobno starty imbir. Na średnim ogniu sos niech się zagotuje a potem na małym niech się powoli redukuje. Potrwa to z 20-30 min, aż sos nabierze pięknej bursztynowej barwy i będzie miał konsystencję syropu.. (Jeśli sos będzie dla Was za mało gęsty, możecie dodać jeszcze trochę miodu).

Plastry ananasa kroimy na ćwiartki i posypujemy świeżo zmieloną przyprawą chili. Szynkę rozkładamy na blacie i zawijamy w nią po 3 ćwiartki ananasa. przebijamy wykałaczkami i układamy na talerzu posypanym rukolą.

Podajemy z sosem imbirowym bądź miodowo balsamicznym, na który przepis podawałam tu: http://slodkababka.pl/szybka-salatka-z-jajkiem-i-boczkiem-pokropione-sosem-na-bazie-octu-balsamicznego/

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka kuskus z fetą, brokułami, kukurydzą i suszonymi pomidorami

Propozycja na szybki, piątkowy lunch lub sobotni, lekki obiad. Sałatka powstała z potrzeby chwili, a dokładnie z potrzeby wykorzystania składników,...

Zamknij