Wieczorem kolacja ze znajomymi? a może wino we dwoje?
Poniżej pomysł dla Was na prostą i efektowną przekąskę.
Składniki na 10 słodko-słonych kąsków:
- 100 g szynki parmeńskiej (około 10 cienkich plastrów)
- puszka ananasa
- zmielone chili
- wykałaczki
- rukola
Sos imbirowy:
- 3-4 łyżki miodu,
- sok z ananasa (z tej samej puszki)
- imbir – pół średniego kłącza
Zaczynamy od sosu – odlewamy do rondelka sok z puszki. dodajemy miód i drobno starty imbir. Na średnim ogniu sos niech się zagotuje a potem na małym niech się powoli redukuje. Potrwa to z 20-30 min, aż sos nabierze pięknej bursztynowej barwy i będzie miał konsystencję syropu.. (Jeśli sos będzie dla Was za mało gęsty, możecie dodać jeszcze trochę miodu).
Plastry ananasa kroimy na ćwiartki i posypujemy świeżo zmieloną przyprawą chili. Szynkę rozkładamy na blacie i zawijamy w nią po 3 ćwiartki ananasa. przebijamy wykałaczkami i układamy na talerzu posypanym rukolą.
Podajemy z sosem imbirowym bądź miodowo balsamicznym, na który przepis podawałam tu: http://slodkababka.pl/szybka-salatka-z-jajkiem-i-boczkiem-pokropione-sosem-na-bazie-octu-balsamicznego/