Przepyszne babeczki. Trochę pracochłonne, ale całkowicie nadrabiają smakiem :) Przygotowane na domówkę, przezornie z jednej porcji, zgodnie z zasadą, że na domówkach słodkie jedzonko nie ma zbyt dużego wzięcia. Zniknęły w błyskawicznym tempie, ku mojemu zdziwieniu i lekkiemu rozczarowaniu, że nic nie zostało na następny dzień do porannej kawy :)
Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 100 g masła
- 45 g miodu
- 60 g gorzkiej czekolady
- 4 batoniki Snickers (po 51 g)
- 3 jajka
- 90 g cukru trzcinowego
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 55 g mąki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i posiekanymi dwoma batonikami z czekoladą – mieszamy by nam się nic nie przypaliło. Ostudzić. Pozostałe 2 batoniki kroimy na 12 części. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, wymieszać z orzechami. Jajka ubić z cukrem na puszysty i jasny krem, tak aby początkowa objętości jaj potroiła się. Cały czas ubijając jajka wlewamy powoli przestudzoną mieszankę maślano-czekoladową. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Napełniamy ciastem foremkę muffinkową, do każdego dołka wciskamy po jednym kawałku Snickersa by ciasto pokryło batonik. Pieczemy ok. 12 minut w 180st.C. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.
Składniki na karmel:
- 120 g cukru
- 125 ml śmietanki kremówki
- 60 g masła
- 1 łyżeczka glukozy
- szczypta soli
Cukier wymieszać w wysokim garnuszku o grubym dnie z glukozą. Rozpuścić na małym ogniu aż karmel nabierze złotobrązowego koloru – karmel można zamieszać pod koniec rozpuszczenia cukru za pomocą metalowej ręcznej trzepaczki. Kremówkę zagotować i ostrożnie wlać do rozpuszczonego cukru – gdy już nieco przestanie bulgotać, zamieszać ręczną trzepaczką by oba składniki razem się połączyły. Garnuszek zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać i ostudzić.
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 50ml śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki karmelu
Śmietankę ubić, wymieszać z serkiem, następnie z karmelem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.
Dodatkowo:
- 1 batonik Snickers
Batonik pokroić na małe kawałeczki.
Ostudzone babeczki ozdobić kremem, następnie karmelem i kawałeczkami batonika. Schłodzić przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony http://cioccolatogatto.blox.pl/html