Snickersowe cupcakes

Przepyszne babeczki. Trochę pracochłonne, ale całkowicie nadrabiają smakiem :) Przygotowane na domówkę, przezornie z jednej porcji, zgodnie z zasadą, że na domówkach słodkie jedzonko nie ma zbyt dużego wzięcia. Zniknęły w błyskawicznym tempie, ku mojemu zdziwieniu i lekkiemu rozczarowaniu, że nic nie zostało na następny dzień do porannej kawy :)

Składniki (na ok. 12 babeczek):

  • 100 g masła
  • 45 g miodu
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 4 batoniki Snickers (po 51 g)
  • 3 jajka
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 55 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i posiekanymi dwoma batonikami z czekoladą – mieszamy by nam się nic nie przypaliło. Ostudzić. Pozostałe 2 batoniki kroimy na 12 części. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, wymieszać z orzechami. Jajka ubić z cukrem na puszysty i jasny krem, tak aby początkowa objętości jaj potroiła się. Cały czas ubijając jajka wlewamy powoli przestudzoną mieszankę maślano-czekoladową. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Napełniamy ciastem foremkę muffinkową, do każdego dołka wciskamy po jednym kawałku Snickersa by ciasto pokryło batonik. Pieczemy ok. 12 minut w 180st.C. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.

Składniki na karmel:

  • 120 g cukru
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka glukozy
  • szczypta soli

Cukier wymieszać w wysokim garnuszku o grubym dnie z glukozą. Rozpuścić na małym ogniu aż karmel nabierze złotobrązowego koloru – karmel można zamieszać pod koniec rozpuszczenia cukru za pomocą metalowej ręcznej trzepaczki. Kremówkę zagotować i ostrożnie wlać do rozpuszczonego cukru – gdy już nieco przestanie bulgotać, zamieszać ręczną trzepaczką by oba składniki razem się połączyły. Garnuszek zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać i ostudzić.

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki karmelu

Śmietankę ubić, wymieszać z serkiem, następnie z karmelem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut.

Dodatkowo:

  • 1 batonik Snickers

Batonik pokroić na małe kawałeczki.

Ostudzone babeczki ozdobić kremem, następnie karmelem i kawałeczkami batonika. Schłodzić przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony http://cioccolatogatto.blox.pl/html

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa orientalna

Zupa zrodzona potrzebą chwili. Wczoraj zauważyłam u siebie na pierwsze oznaki przeziebienia i organizm sam postanowił z tym walczyć -...

Zamknij