Słoikowe śniadanie:) Owsianka z masłem orzechowym

Jako, że od paru już lat jestem (przyszywaną) poznanianką, to staram się aby jak najmniej rzeczy w domu się marnowało (choć wciąż niestety zdarza się że kupię za dużo rzeczy:( a potem nie ma ich komu jeść). A już na pewno nie takie dobro jak masło orzechowe, którego ostatnio jestem ogromną fanką:). No więc co robimy, kiedy zaczyna świecić spód słoika. Zalewamy! ale nie celem umycia, a wylizania szkła do czysta:)!

Składniki:

  • słoik masła orzechowego wraz z resztkami (około 20g masła)
  • 150 g mleka sojowego
  • 20g płatków owsianych
  • 5 g amarantusa ( łyżeczka)
  • 70 g truskawek

Zalewamy słoik z resztką masła orzechowego mlekiem sojowym (można też jogurtem, mlekiem migdałowym, zwykłym mlekiem), dosypujemy płatki owsiane i amarantusa. Łyżką merdamy w słoiku, tak żeby oderwać resztki masła przyklejone do ścianek. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy kroimy truskawki i dosypujemy do reszty:).  Ot, cała filozofia:)

W porcji:

  • Białko: 15,4 g
  • Tłuszcz: 17,6 g
  • Węglowodany: 31,4 g
  • Błonnik: 5,2 g
  • Kalorie: 318 kcal

 

 

owsianka orzechowa owsianka orzechowa owsianka orzechowa

Przeczytaj poprzedni wpis:
Polędwiczki z halloumi i szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Coś u mnie ostatnio wyjątkowo dużo mięsa. Widocznie taki okres, staram się generalnie gotować to, na co mam aktualnie ochotę,...

Zamknij