Miała być sałatka z mango, ale nie wiem co się stało z mango, które kupiłam? A może go nie kupiłam? Na sklerozę w każdym razie dobre są orzechy… więc do sałatki z cykorii, kurczaka itd, zamiast mango dodałam pistacje i olej z orzechów włoskich. Może to pomoże:) Bo inaczej zginę marnie;)
Składniki na 2 osoby:
- 2 cykorie
- 10 małych pomidorków np truskawkowych
- mała pierś z kurczaka
- 10 dag sera roule z papryką (lub innego miękkiego sera np gorgonzola lub lazur)
- 10 pistacji
- 20 g kiełków słonecznika
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1 łyżka miodu
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
Kurczaka należy posolić i popieprzyć. Przyprawić słodką papryką i obsmażyć chwilę na rozgrzanej patelni na łyżce oleju (po 2 minuty z każdej strony). Kurczaka przełożyć do małej brytfanki i piec przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Kurczaka po ostygnięciu kroimy w kostkę. Pistacje miażdżymy w moździerzu. Ser również kroimy w małe kostki.Potem wybieramy około 14-16 ładnych liści cykorii i układamy na talerzu. Resztę szatkujemy. Dodajemy do poszatkowanej cykorii, pomidorki przekrojone na połówki i kiełki słonecznika. Układamy na liściach cykorii wymieszane warzywa, nakładamy na każdy liść kawałek kurczaka i serka. Posypujemy wszystko pistacjami. Mieszamy ocet, olej i miód i tak powstały sos podajemy razem z sałatką.