Sałatka orientalna z krewetkami w słodko pikantnym sosie

Uwielbiam takie smaki, trochę pikanterii trochę słodyczy i krewetki! Jak sobie wspomnę smak tej sałatki to mi ślinka cieknie. 

Wiem, że dla części z Was krewetki nie są rarytasem, a ich zapach i smak Was odrzuca. Jakby nie było, to owoce morza, pachną i smakują surową rybą, jak mówią niektórzy (choć to skorupiak gwoli ścisłości). Tu polecam świetny patent. Bulion warzywny. 

Składniki na sałatkę (na 4 osoby):

  • 400g krewetek królewskich (jeśli kupujecie mrożone to 500 g)
  • bulion warzywny 0,5 l
  • 2 cebulki dymki (lub mała cebulka i szczypiorek)
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
  • 150 g ryżu (ja użyłam mieszanki trójkolorowej: parboiled, dzikiego i czerwonego)
  • miąższ z 1/2 ananasa
  • 1 łyzka oleju sezamowego
  • 50 g kiełków fasoli
  • 3 łyżeczki sezamu

Składniki na sos:

  • 1 łyżka soku z ananasa
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 10 g startego imbiru
  • papryczka pepperoni (lepsza byłaby chili bo ostrzejsza, ale akurat nie miałam)

Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przygotowujemy bulion i zalewamy gorącym płynem rozmrożone, bądź świeże krewetki na około 15-20 min. (Jeśli lubicie krewetki takimi jakie są, to można ten krok pominąć.) Kroimy 2 cebulki (razem ze szczypiorem) na drobne kawałki, pomidorki przekrajamy na połówki, papryki kroimy w słupki. Sezam prażymy na patelni i odkładamy na później. Ugotowany ryż odsączamy i wrzucamy na patelnie razem z łyżką oleju sezamowego, przesmażamy razem tak aby cały ryż oblepił się w oleju. Kroimy ananasa w kostkę. Ja wykorzystałam tylko połowę, ale jak nie macie pomysłu co zrobić z drugą połową, a lubicie słodkie akcenty, to możecie wkroić całość do sałatki.

Przygotowujemy sos. Kroimy bardzo drobno papryczkę, ścieramy imbir, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.

Wszystkie składniki (poza prażonym sezamem) wkładamy do miski i wlewamy do niej sos. Mieszamy wszystko tak aby składniki sałatki oblepiły się sosem. Przekładamy bezpośrednio na talerze i posypujemy sezamem.

Sałatka zainspirowana propozycją z książki Zdrowe dania z jednego garnka wydawnictwa Reader’s Digest.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Słodka kasza jaglana z truskawkami, mniam mniam :)

Mój osobisty hit sezonu (jeden z wielu zresztą :) 0Kaszę jaglaną dotychczas jadałam w wersji wytrawnej - podawana z dużą...

Zamknij