Uwielbiam takie smaki, trochę pikanterii trochę słodyczy i krewetki! Jak sobie wspomnę smak tej sałatki to mi ślinka cieknie.
Wiem, że dla części z Was krewetki nie są rarytasem, a ich zapach i smak Was odrzuca. Jakby nie było, to owoce morza, pachną i smakują surową rybą, jak mówią niektórzy (choć to skorupiak gwoli ścisłości). Tu polecam świetny patent. Bulion warzywny.
Składniki na sałatkę (na 4 osoby):
- 400g krewetek królewskich (jeśli kupujecie mrożone to 500 g)
- bulion warzywny 0,5 l
- 2 cebulki dymki (lub mała cebulka i szczypiorek)
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
- 150 g ryżu (ja użyłam mieszanki trójkolorowej: parboiled, dzikiego i czerwonego)
- miąższ z 1/2 ananasa
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 50 g kiełków fasoli
- 3 łyżeczki sezamu
Składniki na sos:
- 1 łyżka soku z ananasa
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 10 g startego imbiru
- papryczka pepperoni (lepsza byłaby chili bo ostrzejsza, ale akurat nie miałam)
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przygotowujemy bulion i zalewamy gorącym płynem rozmrożone, bądź świeże krewetki na około 15-20 min. (Jeśli lubicie krewetki takimi jakie są, to można ten krok pominąć.) Kroimy 2 cebulki (razem ze szczypiorem) na drobne kawałki, pomidorki przekrajamy na połówki, papryki kroimy w słupki. Sezam prażymy na patelni i odkładamy na później. Ugotowany ryż odsączamy i wrzucamy na patelnie razem z łyżką oleju sezamowego, przesmażamy razem tak aby cały ryż oblepił się w oleju. Kroimy ananasa w kostkę. Ja wykorzystałam tylko połowę, ale jak nie macie pomysłu co zrobić z drugą połową, a lubicie słodkie akcenty, to możecie wkroić całość do sałatki.
Przygotowujemy sos. Kroimy bardzo drobno papryczkę, ścieramy imbir, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Wszystkie składniki (poza prażonym sezamem) wkładamy do miski i wlewamy do niej sos. Mieszamy wszystko tak aby składniki sałatki oblepiły się sosem. Przekładamy bezpośrednio na talerze i posypujemy sezamem.
Sałatka zainspirowana propozycją z książki Zdrowe dania z jednego garnka wydawnictwa Reader’s Digest.