Dobre szamanie nie musi być pracochłonne. Dziś 15 minutowy makaron:). Dawno już na słodkiej nic treściwego nie było, a to moim zdaniem świetny pomysł na ultra szybki obiad:)
Składniki na 2 porcje:
- 100 g drobnego pełnoziarnistego makaronu (ja użyłam makaronu w kształcie małych łez)
- 250 g filetu z indyka
- jedna mała szalotka
- 50 g cukinii
- 5 małych pomidorków
- 1 łyżka pesto pomidorowego z dodatkiem ostrej papryki (ok 20g)
- 1 łyżka śmietankowego serka kanapkowego (ok 20 g)
- 2 garście roszponki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy wodę. Do osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazania na opakowaniu (mój około 5 min). Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy indyka, smażymy po ok 2 min z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy dalej jeszcze krótką chwilę. Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy go i dodajemy na patelnię do mięsa i warzyw. Mieszamy wszystko razem i dodajemy łyżkę pesto i łyżkę serka. Czekamy aż serek się roztopi i wymiesza z całym daniem. Ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy połowę umytej roszponki. Mieszamy dokładnie (pod wpływem ciepła roszponka trochę się obkurczy. Przekładamy danie na talerze i posypujemy pozostałą roszponka i połówkami pomidorków.