Kopia 066

Sałatka makaronowa z indykiem, roszponką i pesto

Dobre szamanie nie musi być pracochłonne. Dziś 15 minutowy makaron:). Dawno już na słodkiej nic treściwego nie było, a to moim zdaniem świetny pomysł na ultra szybki obiad:)

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g drobnego pełnoziarnistego makaronu (ja użyłam makaronu w kształcie małych łez)
  • 250 g filetu z indyka
  • jedna mała szalotka
  • 50 g cukinii
  • 5 małych pomidorków
  • 1 łyżka pesto pomidorowego z dodatkiem ostrej papryki (ok 20g)
  • 1 łyżka śmietankowego serka kanapkowego (ok 20 g)
  • 2 garście roszponki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Indyka kroimy w  kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy wodę. Do osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazania na opakowaniu (mój około 5 min). Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy indyka, smażymy po ok 2 min z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy dalej jeszcze krótką chwilę. Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy go i dodajemy na patelnię do mięsa i warzyw. Mieszamy wszystko razem i dodajemy łyżkę pesto i łyżkę serka. Czekamy aż serek się roztopi i wymiesza z całym daniem. Ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy połowę umytej roszponki. Mieszamy dokładnie (pod wpływem ciepła roszponka trochę się obkurczy. Przekładamy danie na talerze i posypujemy pozostałą roszponka i połówkami pomidorków.

Sałatka z indykiem roszponką i pesto Sałatka z indykiem roszponką i pesto
Sałatka z indykiem roszponką i pesto

  • Inspirowane Smakiem

    Mm, faktycznie smakowitości. :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Waniliowe masło z nerkowców
Waniliowe masło z nerkowców i parę słów o kotce Oreo

Dziś będzie przepis na najprzepyszniejsze masło orzechowe jakie dotej pory jadłam:) Masło z orzechów nerkowca z nutą waniliową. Idealne jako...

Zamknij