Sałatka kuskus z fetą, brokułami, kukurydzą i suszonymi pomidorami

Propozycja na szybki, piątkowy lunch lub sobotni, lekki obiad.

Sałatka powstała z potrzeby chwili, a dokładnie z potrzeby wykorzystania składników, których nadmiar został mi po przygotowaniu innego dania (które też już niedługo się pojawi:)). Bardzo szybka do przygotowania, a przy tym aromatyczna i bardzo sycąca. 

Składniki na dwie porcje (podaję tak na oko, bo można dowolnie zmniejszać i zwiększać proporcje poszczególnych składników):

  • ok. 100 g kuskus
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • ok. 100 – 150 g fety (użyłam twardszej, bardziej suchej wersji)
  • mała puszka kukurydzy lub pół dużej
  • 2 szklanki różyczkek brokuła
  • 5 – 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Brokuła gotujemy na parze, lekko soląc, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie wyczuwalnie chrupiący i zielony. Po ugotowaniu możemy pokroić brokuły na mniejsze kawałki. Fetę kruszymy bądź kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Pomidory kroimy w drobne kawałki.

Kuskus przesypujemy do naczynia/miski. Zalewamy bardzo gorącym bulionem, tak do wysokości ok 0,5 cm powyżej poziomu kaszy.

Przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut do nasiąknięcia.

Po tym czasie, jesli kasza jest już miękka, a w naczyniu został płynny bulion, odsączamy kaszę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego! :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasztet z czerwonej soczewicy

Przyznaję – często kupuję żywność oczami i na wyrost :) I co jakiś czas przychodzi taki moment – wchodzę do...

Zamknij