Ryżowo-czosnkowa zupa ze śmietaną owsianą

Przejście pomiędzy zimą a wiosną dla wielu (w tym dla mnie) kończy się przeziębieniem. Cieszę się, że wiosna już nadchodzi, ale przezorny zawsze ubezpieczony! Nie rezygnujmy za szybko z czapek i szalików! I aktywujmy czosnek w diecie!

A skąd śmietana owsiana?Ano stąd, że nie chciałam zupy zabielać zwykła śmietaną, a widziałam na półce w sklepie takie cudo i pomyślałam – spróbuję. Niech będzie jeszcze bardziej zdrowo, a co:)

Składniki

  • 1 l bulionu warzywny (bądź na kurczaku)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • 0,5-1 główka czosnku
  • pół żółtej papryki
  • 250 ml śmietany owsianej
  • opcjonalnie: boczek

Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę i paprykę w kostkę. Smażmy na maśle przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, marchew trochę zmięknie. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy razem 1 minutę i zalewamy wszystko ciepłym bulionem. Dodajemy marchew i gotujemy razem jeszcze ok 5-10 minut. Ja podałam zupę z boczkiem, można też ugotować bulion na kurczaku i podać zupę z „mięsną wkładką”:).

Zupa ryżowo-czosnkowa Zupa ryżowo-czosnkowa
Zupa ryżowo-czosnkowa

Przeczytaj poprzedni wpis:
Różopyra

Z tego zdrowego odżywiania zdałam sobie sprawę że zniknęły z mojego menu ziemniaki (no poza małą rozpustą w postaci tarty...

Zamknij