Przejście pomiędzy zimą a wiosną dla wielu (w tym dla mnie) kończy się przeziębieniem. Cieszę się, że wiosna już nadchodzi, ale przezorny zawsze ubezpieczony! Nie rezygnujmy za szybko z czapek i szalików! I aktywujmy czosnek w diecie!
A skąd śmietana owsiana?Ano stąd, że nie chciałam zupy zabielać zwykła śmietaną, a widziałam na półce w sklepie takie cudo i pomyślałam – spróbuję. Niech będzie jeszcze bardziej zdrowo, a co:)
Składniki
- 1 l bulionu warzywny (bądź na kurczaku)
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 marchewki
- pół cebuli
- 0,5-1 główka czosnku
- pół żółtej papryki
- 250 ml śmietany owsianej
- opcjonalnie: boczek
Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę i paprykę w kostkę. Smażmy na maśle przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, marchew trochę zmięknie. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy razem 1 minutę i zalewamy wszystko ciepłym bulionem. Dodajemy marchew i gotujemy razem jeszcze ok 5-10 minut. Ja podałam zupę z boczkiem, można też ugotować bulion na kurczaku i podać zupę z „mięsną wkładką”:).