Miałam w lodówce pół słoiczka przepysznego sosu Jack Daniels od Marii. Chciałam go wykorzystać w ciekawy sposób, tak aby nie był dodatkiem do samego mięsa, ale wkomponowywał się w jakąś większą całość ;) Myślę, że mi się udało, ale to ocenicie sami :)
Zdecydowałam się na Quesadillas, czyli podpiekaną tortillę pszenną. Jako dodatki użyłam piersi z kurczaka marynowanego w sosie, słodkiego, grillowanego ananasa, chrupiących plasterków bekonu, pikantnej czerwonej cebulki oraz kukurydzy. Całość okraszona dodatkową ilością sosu. Jedno z lepszych połączeń smakowych, jakie ostatnio jadłam.
I całkiem mimochodem wyszła potrawa, którą dałoby się przemycić w menu jakiejś amerykańskiej restauracji (chociaż w Ameryce jeszcze nie miałam okazji być :) ).
Składniki (na 3 porcje)
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 6 plasterków bekonu (cienkich)
- 8 plastrów ananasa z puszki (lub świeżego)
- pół puszki kukurydzy
- 1 duża cebula czerwona
- ok 150 g pikantnego sera żółtego (ja użyłam cheddara)
- ok. pół szklanki sosu Jack Daniels
- sól
- pieprz
Wieczorem poprzedniego dnia lub rano w dzień gotowania marynujemy kurczaka w sosie Jack Daniels. Sosu do marynaty nie musimy używać dużo – wystarczy jak oblepi kurczaka. Owijamy naczynie szczelnie folią i wstawiamy do lodówki.
Gdy zaczynamy przygotowywać quesadillas, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy piersi z kurczaka, aż będą ładnie zarumienione. Długość pieczenia zależy od wielkości piersi, które użyjemy. Jeśli mamy wątpliwości, możemy wyjąć pierś z piekarnika, rozkroić i zobaczyć czy środek jest jeszcze różowy. Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
W między czasie bierzemy się za przygotowanie pozostałych składników.
Plastry ananasa odsączamy z soku i każdy plaster przekrajamy w poprzek (na dwa cieńcze plasterki). Rozgrzewamy patelnię grillową i szybko rumienimy plasterki. Zgrillowane plasterki kroimy na mniejsze kawałki.
Plasterki bekonu podsmażamy na złoto-brązowo.
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Kukurydzę z puszki odsączamy z wody. Ser kroimy w drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach
Pierś z kurczaka kroimy na dosyć cienkie plasterki.
Teraz bierzemy jeden placek tortilli, kładziemy na talerzu lub na desce.
Po kolei, równomiernie posypujemy serem. Następnie układamy plasterki kurczaka, ananasa, cebulki, bekonu. Posypujemy kukurydzą, a na końcu znowu posypujemy serem. Polewamy kilkoma łyżeczkami sosu. Przykrywamy drugim plackiem tortilli.
Smażymy na patelni grillowej, bez tłuszczu, aż placek się od spodu zrumieni. Delikatnie przewracamy tortillę i grillujemy z drugiej strony.
Gotową quesadillas kroimy na 6 – 8 części. Możemy dodatkowo podać z sosem czosnkowym (jogurt wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem).
Smacznego :)