Polędwiczki z halloumi i szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Coś u mnie ostatnio wyjątkowo dużo mięsa. Widocznie taki okres, staram się generalnie gotować to, na co mam aktualnie ochotę, więc może po prostu organizm się tego mięsa domaga :) Nie kłócę się z jego potrzebami, ale warzywa staram się dodawać do każdego posiłku Zauważyłam jednak, że zwłaszcza gdy się spieszę, to ta zasada mocno kuleje, bo wtedy właśnie najczęściej warzywa odchodzą w odstawkę. Może wynika to z tego, że warzywa lubię w wersji lekko podkręconej i dobrze doprawionej, bo na przykład – sam pomidor pokrojony w ćwiartki = dieta, marchewka obrana surowa = dieta, itd. itp. ;) I jakoś ta dietetyczna świadomość od razu odbiera mi apetyt na takie warzywa saute ;)

Co innego szparagi. A najlepiej zielone szparagi i zielona fasolka szparagowa. Te warzywa mogę pochłaniać na tony, prosto z nawet nieosolonej wody ;) Uwielbiam i co roku moje serce rani krótki sezon na te warzywa, a mój portfel rani ich cena, szczególnie fasolki szparagowej ;) Ale i to nie powstrzymuje mnie od zakupu ;) No bo to przecież nigdy nie wiadomo, czy za rok nie będzie tej czy innej plagi, która nas tych warzyw pozbawi lub tak skróci sezon szparagowy, że nawet nie zdążę dotrzeć na ryneczek  (odpukać w niemalowane).

Wam proponuję jednak dziś szparagi w wersji bardzo aromatycznej – z masełkiem cytrynowym i prażonymi pistacjami. Szparagi podałam jako dodatek do polędwiczek wieprzowych w marynacie winno – musztardowej z grillowanym serem halloumi. Wbrew pozorom wyszedł obiad lekki i tak jakoś słoneczno – letni :) Może to kwestia sera, który przyniósł ze sobą atmosferę Grecji :)

Składniki (na dwie porcje)

  • 2 mniejsze lub 1 większa polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 600 g)
  • 1 łyżka słodkiej musztardy lub pół na pół z musztardą dijon
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g sera halloumi
  • pęczek szparagów zielonych – ja lubię te bardziej cieńsze
  • 3-4 łyżki masła (zwykłego lub klarowanego)
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki pistacji

Dzień wcześniej lub z samego rana w dniu przygotowania polędwiczkę myjemy i usuwamy zbędne ścięgna. W naczyniu mieszamy razem oliwę, wino, musztardę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wkładamy do marynaty polędwiczkę, dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia zaczynamy od pistacji – siekamy je dosyć grubo i podprażamy na suchej patelni.

Szparagi myjemy  pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny piasek. Szparagi układamy na blacie lub desce do krojenia i odcinamy z każdego szparaga od dołu ok. 2 cm zdrewniałą końcówkę (szparagów nie musimy obierać). Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia i delikatnie (dosłownie kilka kropel) skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 – 15 minut (im grubsze szparagi, tym dłuższy czas pieczenia).

W międzyczasie wyciągamy polędwiczki z lodówki i kroimy na mniej więcej 1,5 – 2 cm plastry, każdy delikatnie i nie za mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ser halloumi również kroimy na ok. 0,5 cm plasterki.

Rozgrzewamy patelnię grillową i pierw smażymy plasterki sera – z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz, który przykrywamy folią aluminiową lub drugim talerzem. Plastry polędwiczki smażymy podobnie – z każdej strony powinny być zrumienione, ale nie smażmy ich zbyt długo, bo będą za twarde.

Na osobnej patelni lub w garnuszku roztapiamy masło na niewielkim ogniu, aby nam się nie przypaliło. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Startą skórkę dodajemy do roztopionego masła i wyłączamy ogień, zostawiając patelnię na płycie kuchennej, aby masełko nabrało cytrynowego aromatu.

Gotowe szparagi polewamy masełkiem cytrynowym i posypujemy uprażonymi pistacjami i podajemy jako dodatek do polędwiczek i sera.

Smakuje pysznie z lampką wina lub szklanka mocno schłodzonego piwa :)

Smacznego :)

Pole3

Pole6 Pole2

 Pole5

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajko sadzone na szparagach i chlebku z sosem piniowym

Zbliża się koniec szparagów!!! Trzeba więc korzystać póki można:). Dziś taki banał, trochę, ale za to jaki banał:). Zostało mi...

Zamknij