poledwiczki w sosie cydrowym

Polędwiczki wieprzowe nadziewane owocami w sosie cydrowym

Zepsuła mi się klamka w drzwiach. Prysznic przecieka. Nie mogę wykręcić przepalonej żarówki z okapu kuchennego. 

Tak właśnie odnalazłam ten przepis. 

Na mój błagalny apel dotyczący napraw domowych drobnych odpowiedziała niezawodnie rodzina. Brat młody i brat stary. Czyli szykujemy obiad na 3 osoby. Ha, ale przecież starszy brat nie liczy się już jako 1, tylko jako 2,5. Nie, nie. Nie przytył, aż tak bardzo:), ale z bratem przyszła moja nowa siostra czyli bratowa. No i Patryniek (czyli mała Pati).Choć Patryniolka nie liczę, bo ona ma wciąż jakąś taką papkowtą dzieciową dietę.  

W każdym razie, przekopałam moje ksiażki, w poszukiwaniu czegoś nowego, świeżego, nieoczekiwanego. Czegoś czym mogłabym wynagrodzić pracę fizyczną, przede wszystkim młodego (dzieki Brat!). Wybór padł na moje kochane dania jednogrankowe Reader’s Digest, a może to było zdrowe dania na każdy dzień? (tak czy siak to właśnie wydawnictwo). 

Nie znalazłam wytrawnego cydru w sklepie, więc tu zaczął się mój wkład własny w ten przepis. Zaryzykowałam z cydrem gruszkowym i octem. Wyszło bardzo ciekawie i dobrze. Sos w smaku był słodkawy, lekki, rześki, słoneczny. Idealnie nadaje się na podanie go na jakieś outdoorowej imprezie rodzinnej:) Ja na razie takich warunków nie mam, więc moja mała kuchnia musiała rodzinie wystarczyć. Źle nie było, zjedli wszystko:) 

 

poledwiczki w sosie cydrowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 800g)
  • 200 g plastrów surowego boczku
  • 150 g suszonych śliwek
  • 0,5 pomarańczy
  • skórka z 0,5 pomarańczy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży por
  • 2 jabłka
  • 500 ml cydru (ja miałam  gruszkowy, najlepszy będzie jednak oryginalny)
  • 100 ml ocetu jabłkowego
  • opcjonalnie 3-4 łyżki śmietanki kremówki
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy wsyzstkie składniki. Śliwki kroimy w grube plastry, ścieramy skórkę z pomarańczy. Cząstki pomarańczy obieramy z białej powłoczki. Ścieramy imbir. ZIemniaki, marchew, jabłka i por kroimy w plastry.

Polędwiczki rozkrajamy wzdłuż ale tak żeby ich nie przepołowić. Rozkładamy je i delikatnie rozgniatamy ręką. Bardzo delikatnie solimy i pieprzymy.

Polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym

Kładziemy jedną polędwicę na plastrach boczku. Plastrów musi być tyle żeby można było obtoczyć nimi całą polędwicę.

Na polędwicy układamy, śliwki i pomarańcze. Posypujemy wszystko skórką pomarańczową i imbirem. Na wierzch kładziemy drugą polędwicę i zawijamy wszystko w boczek. Można związać całość sznurkiem kuchennym. (ja tego nie zrobiłam, bo nie miałam sznurka i po ukrojeniu, plastry polędwiczek miejscami delikatnie się rozpadały, na smak nie ma to żadnego wpływu).
Polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym

Ziemniakami, marchewką i porem, wykładamy naczynie żaroodporne. Na wierzch układamy polędwicę. Dodajemy plastry jabłek, zalewamy wszystko cydrem i octem (jeśli będziecie mieli wytrawny cydr to ocet nie będzie konieczny, mój cydr był po prostu za słodki). Wkładacie wszystko do piekarnika na około godzinę. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika, przekładamy warzywa i mięso do innego naczynia (i przykrywamy czymś żeby nie ostygły), a naczynie z sosem układamy na kuchence i podgrzewamy tak żeby sos trochę odparował – można dodać wtedy do niego jeszcze śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym Polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym Polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym

 

  • Wojciech

    też lubię wydawnictwo reader’s a poledwiczka urocza, kolorowa i jeszcze boczuś nasz kochany, wypas

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pud8
Kokosowy pudding ryżowy z karmelizowanym ananasem

Odkąd Maria jakiś czas temu zrobiła ryż na mleku, chodziła za mną wielka ochota na tego rodzaju słodką przekąskę. W...

Zamknij