Pizza z karmelizowaną gruszką, camembertem i orzechami laskowymi

Pizza na cieście wg przepisu Jamiego Oliviera. Według mnie jedno z ciekawszych połączeń smakowych – na pizzy sprawdziło się idealnie.

Przepis na ciasto pizzowe dedykuję tym wszystkim, którzy wolą kupić gotowy spód – mam nadzieję, że zachęcę Was do produkcji własnego :)

Z podanych składników normalnie wychodzą 3-4 cienkie pizze, jednak w tym przypadku zrobiłam dwa grubsze spody z uwagi na upodobania pozostałych osób:)

Ciasto na pizzę (z książki Włoska wyprawa Jamiego)

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 720 i wyższe) – jeśli nie mamy mąki chlebowej najlepiej użyć mąki najwyższego typu dostępnej w sklepach – z przeglądu półek w różnych sklepach wychodzi mi, że to mąka Luksusowa (typ 650)
  • 7 g drożdży suchych
  • 325 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

Drożdże, olej i cukier wymieszać z ciepłą wodą, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. W dużej misce wymieszać sól z mąką. Dodać rozczyn i zagnieść. Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nieklejące (ok 8-10 minut). Po tym czasie formujemy ciasto w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie dzielimy ciasto na odpowiednią ilość części, szybko zagniatamy i rozwałkowujemy w okrąg lub inny dowolny kształt. Przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Zostawiamy na ok 5 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkładamy na pizzy składniki i pieczemy w temp. 250-300 stopni przez ok 8 – 12 minut (w zależności od grubości spodu). Pizza powinna być zarumieniona na brzegach i chrupiąca.

Dodatki (na jedną pizzę o średnicy ok 35 cm)
1 duża gruszka
1 ser camembert
1 średnia cebula
1/3 szklanki orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
1/4 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Oliwę wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę oraz bazylią i oregano. Odstawić.

Gruszkę przekroić na pół, wybrać pestkowy środek, pokroić połówki w dosyć cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło z miodem, dorzucić gruszki, smażyć na średnim ogniu do momentu zrumienienia. Odstawić.

Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Podsmażyć na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem.Odstawić.

Camembert pokroić w plasterki.

Na spodzie od pizzy wyłożyć w kolejności cebulę, gruszkę, camembert. Piec zgodnie z wytycznymi powyżej. Na 1-2 minuty przed końcem posypać orzechami laskowymi – są już uprażone, więc nie muszą się dodatkowo zapiekać w piekarniku (trzeba też uważać, bo mogą się łatwo przypalić).

Wyciągnąć z piekarnika i podawać.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciastka francuskie z białym serem i cukinią

Na mały głód:). Świetnie sprawdzi się tez jako przystawka Składniki na 6 ciastek: 3 placki ciasta francuskiego (w opakowaniu najczęściej...

Zamknij