Pizza razowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem

Intensywnie korzystam z sezonu na zielone szparagi. Czasu jest mało, bo niestety szybko się kończą – w zeszłym roku skończyły się na długo przed tym, zanim wypróbowałam wszystkie moje pomysły :) Dziś szparagi w towarzystwie pizzy – tym razem na spodzie z użyciem mąki razowej – z dodatkiem koziego serka oraz suszonych pomidorów. 

Przepis na spód wzięłam stąd, jednak zdecydowałam się użyć pół na pół mąki razowej z mąką pszenną (typ 550).

Spód (na jeden duży placek lub dwa mniejsze):

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej luksusowej
  • 10 g drożdży suszonych lub 20 g zwykłych, świeżych
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2-1 łyżeczki soli
Do naczynia z wodą dodać drożdże i cukier. Odstawić na ok. 10 minut.
W dużej misce lub na stolnicy przesiać mąkę z solą. W mące zrobić dołek i wlać zaczyn oraz oliwę z oliwek. Wyrabiać przez kilka minut, aż składniki się połączą. Zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut (ciasto powinno podwoić objętość).

Dodatki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g serka koziego (roladki)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki mascarpone (może być również serek Philadelphia)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy ok. 1 cm na dolnych końcach. Jeśli szparagi są grube, warto je wcześniej zblanszować, aby trochę zmiękły i aby mieć pewność, że po upieczeniu nie zostaną w nich twarde włókna. Ja włożyłam szparagi do wysokiej miski i zalałam wrzącą wodą tak, aby przykryła szparagi, ale nie ich główki. Zostawiłam na ok. 2 minuty, po czym wyjęłam, zanurzyłam w zimnej wodzie i zostawiłam, aby odciekły.
W międzyczasie mieszamy serek mascarpone ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Serek kozi kroimy w plasterki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy cienko ciasto na pizzę i przekładamy na papier. Delikatnie rozsmarowujemy serek mascarpone i rozkładamy serek kozi oraz suszone pomidory. Następnie rozkładamy szparagi. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
Pieczemy w temp. 250 stopni przez ok. 15 minut lub do czasu, aż brzegi pizzy ładnie się zarumienią.
Smacznego :)

 

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajka w ziemniaczanych gniazdach

Co zrobić żeby nie jeść na śniadanie codziennie jajecznicy na zmianę z płatkami z mlekiem? Jak staramy się z Olą...

Zamknij