Piernikowa kasza manna z daktylami

Nie wiem jak Wy, ale ja ustawiam się już na pieczenie pierników. Właściwie z niektórych przepisów już za raz nie zdążę skorzystać. Sezon przedświąteczny nabiera już rozpędu. Ja na przykład odliczam dni do 1 grudnia żeby móc puszczać na okrągło last christmas (tak jestem fanką i się tego nie wstydzę!).

W międzyczasie mam dla Was pyszną przedświąteczną kaszę manną:) Rozgrzewa, syci i pozostawia człowieka w dobrym nastroju:)

Składniki:

  • 20 g kaszy manny
  • 150 g (pół szklanki) mleka sojowego 200 g wody
  • płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
  • płaska łyżeczka kakao
  • płaska łyżeczka budyniu (w proszku)
  • 20 g (6) daktyli
  • kostka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Mleko sojowe łączymy z wodą. 1/3 płynu zalewamy kaszę mannę i budyń.. Pozostałą część wlewamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Dodajemy do środka kakao, przyprawę piernikową, syrop klonowy i pokrojone  w kosteczkę daktyle i doprowadzamy prawie do zagotowania. Dodajemy kaszę z budyniem i pozostałym mlekiem. Gotujemy razem 3 min i wylewamy do miseczki. Dekorujemy czekoladą. Najlepiej zjeść ciepłe, aczkolwiek na zimno też będzie dobre:)

 Piernikowa kasza mannaPiernikowa kasza manna

Piernikowa kasza manna Piernikowa kasza manna

 

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka makaronowa z indykiem, roszponką i pesto

Dobre szamanie nie musi być pracochłonne. Dziś 15 minutowy makaron:). Dawno już na słodkiej nic treściwego nie było, a to...

Zamknij