Pesto brokułowe jest ultra łatwe w przygotowaniu i sprawdzi się doskonale w menu imprezowym! Będzie też świetnym urozmaiceniem kanapek do pracy:) – czas przygotowania 20 min.
Przepis pochodzi z książki „Imprezowe Bufety 1001 Przepisów” – ja zmieniłam trochę proporcje składników, dzięki czemu pesto wyszło bardziej kremowe.
Składniki:
- 1 brokuł – ok. 500g
- 2 ząbki czosnku
- 100g orzechów nerkowca
- 100g parmezanu
- Łyżka oliwy
- sól, pieprz,
Brokuł wrzucamy do osolonego wrzątku i zostawiamy na ogniu na 15 min. W tym czasie na suchą patelnie wysypujemy orzechy nerkowca i pozwalamy się im przyrumienić. Lepiej dobrze ich przypilnować aby się nam nie przypaliły:). Wrzucamy orzechy do moździerza i rozgniatamy na drobną miazgę. Do naczynia wrzucamy ugotowany brokuł, orzechy, wyciśnięty czosnek i starty parmezan i lyżkę oliwy. Wszystko razem miksujemy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli uznamy, że jest tej oliwy za mało to dolewamy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. I już:)