Pesto brokułowe

Pesto brokułowe jest ultra łatwe w przygotowaniu i sprawdzi się doskonale w menu imprezowym! Będzie też świetnym urozmaiceniem kanapek do pracy:) – czas przygotowania 20 min.

Przepis pochodzi z książki „Imprezowe Bufety 1001 Przepisów” – ja zmieniłam trochę proporcje składników, dzięki czemu pesto wyszło bardziej kremowe.

Składniki:

  • 1 brokuł – ok. 500g
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g orzechów nerkowca
  • 100g parmezanu
  • Łyżka oliwy
  • sól, pieprz,

Brokuł wrzucamy do osolonego wrzątku i zostawiamy na ogniu na 15 min. W tym czasie na suchą patelnie wysypujemy orzechy nerkowca i pozwalamy się im przyrumienić. Lepiej dobrze ich przypilnować aby się nam nie przypaliły:). Wrzucamy orzechy do moździerza i rozgniatamy na drobną miazgę. Do naczynia wrzucamy ugotowany brokuł, orzechy, wyciśnięty czosnek i starty parmezan i lyżkę oliwy. Wszystko razem miksujemy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli uznamy, że jest tej oliwy za mało to dolewamy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. I już:)

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Walentynkowe Cake Pops, czyli ciastkowe lizaki

Wszechobecne Walentynki nie ominęły również Słodkiej Babki. Proponuję słodką wariację jako alternatywę dla np. bukietu dla ukochanej ;) Panowie -...

Zamknij