pap1

Papryka zapiekana z fetą

Prosty, ale efektowny pomysł na dodatek do dania głównego (ja podałam do piersi z kurczaka faszerowanej chorizo i suszonymi pomidorami).

Szybka w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje etap obrania papryki ze skórki. Całość stanowi bardzo smaczną kompozycję – słodkość pieczonej papryki oraz słoność fety.

Składniki (na 3-4 osoby)

  • 3 – 4 czerwone papryki
  • 1 opakowanie sera feta (200 g)
  • suszona bazylia i oregano
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki myjemy i w całości wkładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie skrapiając oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 -30 minut, do momentu, aż skórka papryk zacznie miejscami czernieć. Wtedy wyciągamy papryki z piekarnika i gorące wkładamy do foliowego worka (reklamówki) i szczelnie zawiązujemy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy papryki z woreczka i każdą obieramy ze skórki, która powinna już bez problemu schodzić. Następnie kroimy każdą paprykę na pół. Usuwamy gniazdko i pestki. Każdą połówkę kroimy znowu na dwie części.

Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym i posypujemy pokruszoną fetą. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy, posypujemy ziołami i świeżo mielonym pieprzem.

Zapiekamy w 180 stopniach do momentu, aż ser się zarumieni. Podajemy na ciepło.

Smacznego :)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajka smażone na bakłażanie5
Gdy mam czas… Jajko smażone na grillowanym bakłażanie

 Czas. Ostatnio mam go naprawdę mało. Mimo, że cały czas coś robię, chwilami wydaje mi się, że faktycznie nie robię...

Zamknij