Nasze przepisy
Bułeczki cynamonowe z orzechami
Coś ostatnio mało nas z Marią na Słodkiej. Jakoś tak się obie nieszczęśliwie zsynchronowałyśmy, że każda z nas ma w tym momencie sprawy do załatwienia i problemy do ogarnięcia, których nie może i nie chce zaniedbać. Wyznaczanie sobie priorytetów jest o tyle ciężkie, że – przynajmniej w naszym przypadku – wiąże się z ograniczeniem czasu na rzeczy, […]
Babka proteinowa waniliowo-malinowa
Walka z wagą, w którymś momencie może być zwyczajnie, po ludzku ciężka. Podobno naturalne są momenty zwątpienie i zniechęcenia.Ja je mam regularnie:). Organizm sam nam mówi, kiedy dociskamy się za bardzo. I chyba warto go czasem posłuchać. Trzeba siebie chyba czasem dopieścić:). Szczególnie my wszyscy lubujący się w smakowaniu, bo zakładam, że za takie osoby […]
Ciasto drożdżowe z ricottą i żurawiną
Drożdżowe chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Ale od jakiegoś czasu nie miałam czasu na pieczenie. Ominął mnie w tym roku sezon morelowy, ominął sezon truskawkowy… Ale wzbierająca ochota i urodziny brata wygrały ostatnio z innymi moimi obowiązkami:) Tak urodziło się to ciasto drożdżowe z ricottą i żurawiną. Jestem zachwycona wynkiem. Wyrośnięte puszyste armoatyczne […]
Sernikobrownies z ciasteczkami i karmelem
Z różnych względów nie piekę ostatnio dla własnej przyjemności (i własnego podniebienia :)), korzystam jednak z każdej nadarzającej się okazji do upieczenia czegoś i wydania na zewnątrz :) Jedynym problemem jest wtedy wybór tego jednego ciasta z idącej już chyba w setki listy „rzeczy do upieczenia” ;) W praktyce sprowadza się to do tego, że spod […]
Focaccia z kurkami
Ostatnio wrzucam dużo domowego pieczywa, ale cóż uważam, że mało jest w życiu lepszych rzeczy, niż domowy wypiek na śniadanie:). Eksperyment z focaccią domową zaczęło się przypadkiem, jakiś czas temu byliśmy ze znajomymi we włoskiej knajpie. Zjechaliśmy na godzinę przed zamknięciem po krótkim popołudniowym plażowaniu.Karta dań wyglądała zachęcająco. Rzuciliśmy się głównie na owoce morza ale […]
Bułki orkiszowe na zakwasie
Najlepszejsze przepisy wychodzą przypadkiem. Jest to święta zasada i nikt mi nie powie, że jest inaczej:)! W trakcie mojej piekarnianej fascynacji, zostało mi trochę zaczynu orkiszowego. Nie chciałam robić kolejnego chleba, więc nie wiele się zastanawiając pomyślałam, że zrobię bułki na zakwasie:) Bułki wyszły cudownie. Są smaczne i zgrabne, smaczne i łatwe do wykonania i […]
Hummus
Po raz pierwszy hummus robiłam szmat czasu temu, jeszcze na studiach. Kojarzy mi się smacznie, ale drogo. Może dlatego, że wówczas cena pasty sezamowej – tahini, była jak dla mnie dosyć przerażająca. Także zresztą obecnie rzadko sięgam po taką gotową pastę w sklepie. Smak na hummus naszedł mnie podczas wakacji w Grecji – zamawiałam go […]
Krewetki na polencie
Był taki okres, że przepisy na krewetki podane na polencie regularnie rzucały mi się w oczy. Część przepisów do przygotowania polenty zakładała użycie Parmezanu (wersja włoska), inne z kolei sera cheddar (wersja z południa Stanów Zjednoczonych). Jako, że cheddar nie miałam akurat pod ręką, tym razem padło na wersję z Parmezanem (klik), ale nie omieszkam […]
Chleb na zakwasie nr 4 – orkiszowy
To była moja czwarta próba z zakwasem i co tu dużo mówić – najlepsza. Orkisz moją nową miłością. Tym razem nie kombinowałam zbytnio tylko trzymałam się w miarę przepisu. Własciwie dwóch. Bo moja biblią, póki co, wciąż jest strona chleb.info.pl. I stamtąd czerpię wiedzę, co do samej technologii, a konkretny przepis tym razem wziełam z pracowni […]
Pate z wątróbek drobiowych z marsalą
Czasami każdy z nas ma zachciankę jedzeniową. Taką bez powodu i bez jakiegoś szczególnego uzasadnienia. Jeśli jednak takiej zachcianki nie zaspokoimy będzie nas męczyć i dręczyć i chodzić za nami i nie odpuści, choćbyśmy próbowali ją zagłuszyć dostępnymi od ręki zamiennikami (tak np. mam często z zachcianką na domowe, drożdżowe ciasto – żadne kupne ciastka […]
Małe buty, czyli Papoutsakia
Będąc w tym roku na wakacjach w Grecji, w każdej możliwej chwili korzystałam z okazji do spróbowania lokalnej, tradycyjnej kuchni. Nie było to wcale proste, bo kuchnia grecka w miejscu, w którym wypoczywaliśmy była bardzo dostosowana pod turystów (i to niestety angielskich), co nie wyszło jej na dobre. Na szczęście i tym razem aktywne korzystanie […]