Moja miłość – popcorn karmelowy

Stwierdzenie, że dzień, w którym po raz pierwszy spróbowałam popcornu karmelowego, odmienił moje życie na zawsze, jest może lekką przesadą, chociaż nie da się ukryć, że od tego czasu zwykły, słony popcorn już nie smakuje tak dobrze, jak kiedyś :)

Pamiętam, że gdy kilka lat temu wprowadziła go do sprzedaży jedna z sieci kin, zdecydowanie wpłynęło to na częstotliwość z jaką chodziłam do kina (chociaż zdarzało mi się też wpadać do kina po sam popcorn ;)) Ceny w kinowych barach każdy jednak zna, a więc chcąc nie chcąc moja miłość do popcornu karmelowego mocno odbijała się na moim portfelu podczas każdej wizyty w kinie.

W pewnym momencie zbuntowałam się i stwierdziłam, że przygotowanie takiego popcornu w warunkach domowych nie może być aż tak skomplikowane. A na pewno nie wymaga takiego nakładu czasu i składników, aby kosztować fortunę ;)

Jestem na etapie testowania różnych przepisów, aby dojść do ideału. Ten, który chcę Wam dziś zaproponować, robiłam już kilka razy i lubię go, bo jest stosunkowo szybki i nie wymaga dużej ilości składników. Sam przepis podstawowy krąży gdzieś w internecie i już nawet nie pamiętam, gdzie go pierwszy raz znalazłam. Podaję jednak z moimi, drobnymi modyfikacjami

Składniki (na całkiem dużą miskę):

  • 100 g ziaren kukurydzy
  • 60 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2-3 duże łyżki złotego syropu („golden syrop”)
  • 2 -3duże łyżki wody
  • łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie można zamienić na cynamon)
  • szczypta soli (jeśli damy więcej, wyjdzie nam fajny słodko – słony popcorn)
  • ok. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Rozgrzewamy piekarnik do 130 – 140 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy olejem.

Przygotowujemy popcorn. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy pozostały olej. Gdy jest gorący wsypujemy ziarna kukurydzy i przykrywamy pokrywką. Uważając, aby się nie oparzyć potrząsamy garnkiem od czasu do czasu. Gdy ziarna zaczną strzelać, zaczynamy potrząsać częściej, aby popcorn nie przypalił nam się przy dnie. Gdy skończy się strzelanie, odkrywamy przykrywkę i przesypujemy popcorn do dużej miski.

W rondelku powoli rozgrzewamy masło, syrop i cukier z odrobiną soli i wody. Zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się gotować. Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy esencję waniliową, mieszamy i polewamy syropem kukurydzę. Bardzo dokładnie mieszamy, tak aby syrop pokrył całą kukurydzę.

Przekładamy kukurydzę na blache i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dokładnie mieszamy. Pieczemy kolejne 10 – 15 minut, w razie potrzeby mieszając od czasu do czasu.

Popcorn podajemy lekko ciepły lub zimny.

Smacznego :)

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pesto bazyliowe

Może jest Wam już znany ten prosty przepis, a może jeszcze nie. A warto go poznać, bo domowe pesto jest...

Zamknij