Likier kajmakowo – pomarańczowy

Kiedy dwie Słodkie Babki spotkają się na wspólne gotowanie, to musi wyjść coś pysznego ;) Tym razem efektem naszego spotkania był ten oto likier kajmakowo – pomarańczowy. 

Likier wychodzi gęsty, słodziutki, z wyczuwalną nutą pomarańczy. Sam przepis ekspresowy, nawet nie 15, a 5-minutowy, jeśli się dobrze zorganizujemy :)

I co dziwne, mimo bardzo prostego sposobu przygotowania, wymagał wyjątkowo dużej ilości próbowania ;)

Polecamy gorąco!

Składniki
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (540 g)
  • 450 – 500ml wódki (likier można również przygotować na jasnym lub ciemnym rumie – będzie szlachetniejszy)
  • 20 ml Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
  • aromat pomarańczowy (w buteleczce)

Masę kajmakową przełożyć do miski, rozmieszać na gładką masę. Ciągle mieszając, stopniowo dolewać wódki, aż do całkowitego połączenia. Dodać Cointreau oraz aromat pomarańczowy (po kilka kropel na raz, aż do uzyskania odpowiadającego nam aromatu). My użyłyśmy ok 1/3 buteleczki (o pojemności 9 g).

Gotowy likier przelać do butelek i schłodzić. Likier gotowy jest do spożycia od razu po przygotowaniu – sprawdziłyśmy. Po 1 – 2 tygodniach „leżakowania” wyczuwalnie nabiera mocy.

Smacznego :)

 

Nie znaleźliśmy podobnych postów

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szaszłyki z jogurtowym kurczakiem

Weekend minął słodkim babkom wyjazdowo. Za chwilę już jednak nowy tydzień i trzeba się zastanowić co w poniedziałek na obiad:)?...

Zamknij