Tarta cytrynowa

Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa

Klasyczny przepis na amerykański przysmak. Tak jak wiele osób, ja również nie przepadam za wypiekami o smaku cytrynowym. Jeśli się zastanowić, to wydaje mi się, że jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się samej z siebie zamówić w restauracji ciasta czy deseru o tym smaku, a zwłaszcza lody cytrynowe zawsze omijałam szerokim łukiem :)

Z wiekiem ;) smaki się jednak zmieniają, co w tym przypadku akurat mnie cieszy, gdyż pozwala otworzyć się na nowe inspiracje kulinarne. Przepis na tartę cytrynową zafascynował mnie i nie dawał spokoju od chwili, gdy obejrzałam film „Tost. Historia chłopięcego głodu.” Fragment, w którym Helena Bohnam – Carter, grająca macochę głównego bohatera, przygotowuje to właśnie ciasto, wciągnęła mnie całkowicie i wiedziałam, że prędziej czy później ciasto to pojawi się u mnie na stole :)

Jak się okazało – prędzej ;) Efekt całkowicie przerósł moje oczekiwania. Nie udało mi się co prawda osiągnąć tak imponującej czapy bezowej, jakbym pragnęła, ale na pierwszy raz jestem zadowolona :)

I jeszcze o samym cieście: jest prze-py-szne. Szczerze :) Kwaskowatość masy cytrynowej idealnie łączy się ze słodkością bezy, która jest chrupiąca na zewnątrz, a w środku skrywa piankowe, miękkie wnętrze.

To ciasto zmieniło moje podjeście do cytrynowych smaków w kuchni i wyzwoliło we mnie chęć eksperymentowania :) Polecam bardzo. Przepisów na tartę jest bez liku – ja korzystałam z Moich wypieków.

Składniki (na formę o średnicy ok 20-24 cm)

Ciasto kruche:

  • 175 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko (białko zachować)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Formę na tartę wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć równomiernie do formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać suchą fasolę – do obciążenia ciasta, by się nie uwypukliło podczas pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i obciążenie i piec dodatkowe 20 – 25 minut, do
złotego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone).Wyjąć, całkowicie ostudzić.

Składniki na masę cytrynową:

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 125 ml soku z cytryny (z 2 – 3 cytryn)
  • sok z 1 niedużej pomarańczy
  • 85 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1 jajko

W garnku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić
wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie
wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać.

Spróbować, ewentualnie dosłodzić (pamiętając, że dojdzie jeszcze słodka beza). Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać
na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Natychmiast zdjąć z palnika.

Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić przed nałożeniem bezy.

Składniki na bezę:

  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawać cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce – to
bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię, ubić.

Bezę wyłożyć na całkowicie zimny budyń.

Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Ostudzić 2
godziny przed krojeniem.

Smacznego:)

  • justyna

    podjęłam się wyzwania :) trochę trzeba się napracować i naczekać, żeby było skończone, ale warto! wszystkim bardzo smakowało :)

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      To fakt, że tarta nie należy do najmniej skomplikowanych ciast, ale cieszę się, że się odważyłaś i że smakowało :) No i widzę, że mogę śmiało zwiększać poziom trudności wypieków ;)

  • Bretanka

     czy mozna przygotowac to ciasto dzien wczesniej, czy lepiej tego samego?

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Przyznam się, że robiłam je rok temu i jeśli dobrze pamiętam to i przygotowywałam i podawałam je tego samego dnia. Wydaje mi się, że następnego dnia ciasto nic nie straciło w smaku, ale osobiście robiąc je dzień wcześniej obawiałabym się, że spód za bardzo zmięknie od masy cytrynowej (ale tego można uniknąć, jeśli masę wyłożymy na ciasto dopiero w dniu podania). Jeśli masz możliwość, to spód i masę cytrynową zrobiłabym dzień wcześniej, natomiast bezę przygotowałabym i zapiekła w tym samym dniu, aby nie zrobiła się gumowata pod wpływem wilgoci (generalnie przechowywanie bezy w lodówce powoduje, że wytwarzają się na niej kropelki wody z cukru i traci ona swoją chrupkość). 

  • http://www.facebook.com/bozena.behrent Bożena Behrent

    Chociaz piekac moja pierwsza tarte cytrynowa korzystalam z jakiegos innego przepisu z neta, to chcialam tylko powiedziec, ze sklonil mnie do tego ten sam film i ta sama scena :) jaki przypadek losu ;) pozdrawiam 

  • Agnieszka

    Tarta wyszla wspaniala. Mozna jesc na cieplo jak i na zimno. Polecam ten przepis bo jest dobry.

    • http://www.slodkababka.pl/ Ola – Słodka Babka

      Dziękuję, cieszę, że przepis się udał :)

  • lola

    nie wiem dlaczego ale masa mi nie wyszła wogóle nie zastygła,a w dodatku od dodania całego jajka białko z niego zrobiło się jak na jajecznicę,a zrobiłam wszystko po kolei, z przepisem na masę jest chyba coś nie tak,wydaje mi sie że nie powinno być w przepisie całego jajka i wody.

  • Pati

    Zrobilam- pyszne! Jak dla mnie rewelacja ( mimo ze nie przepadalam do tej pory za łaczeniem kwaśnego ze słodkim;)
    Przepis zapisalam i będę robić regularnie ;)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Gnocchi z wędzonym łososiem, szpinakiem i kaparami
Gnocchi z wędzonym łososiem, szpinakiem i kaparami

Ostatnio chodziła za mną ochota na coś słonego. Moja dzisiejsza propozycja, a także kilka innych potraw, które również pojawią się...

Zamknij