Klasyk – kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Do kupienia w każdej budce z chinolskim jadłem. Uwielbiam to, a teraz umiem już sama taki zrobić i nie muszę kupować słoikowego jak mnie najdzie ochota:) a czasem nachodzi:)
Do przygotowania tego dania potrzebny jest składnik integralny czyli sos słodko kwaśny oczywiście. Można go przygotować wcześniej i trzymać w lodówce około tygodnia. Reszta składników wg uznania. Moja propozycja jak poniżej. Sam sos nada się świetnie jako dodatek do wielu dań, kanapek itd. Robi się go dosłownie 5 min., a jest dużo lepszy niż kupny (moim skromnym zdaniem:)).
Składniki na 2 porcje:
- 1 połówka piersi z kurczaka (ok 300g)
- 1 marchewka
- 2 łyżki kukurydzy
- pół słoiczka pędów bambusa
- 0,5 cebula
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz,
- papryka ostra
- mielone chilli
- 100 g ryżu
Składniki na sos słodko kwaśny:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1 puszki ananasa
- 4 łyżki keczupu
- pół szklanki octu ryżowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
Wszystkie składniki sosu poza sokiem z ananasa i mąką ziemniaczaną wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się wymieszają i zagotują. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w soku z ananasa. Wywar dodajemy do reszty składników. Gotujemy przez 2-3 minuty.
Gotujemy w osolonej wodzie ryż. Kurczaka kroimy w kostkę. Opruszamy solą, pieprzem, papryką i mielonym chilli. Marchewkę kroimy w słupki i podsmażamy ją na łyżce oleju przez około 5 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na dużym ogniu 5 min. Dodajemy sos, kukurydzę, pędy bambusa i gotujemy jeszcze 10-15 min. Sos podajemy z ryżem i posypujemy szczypiorkiem.