Kurczak z sosem słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Klasyk – kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Do kupienia w każdej budce z chinolskim jadłem. Uwielbiam to, a teraz umiem już sama taki zrobić i nie muszę kupować słoikowego jak mnie najdzie ochota:) a czasem nachodzi:)

Do przygotowania tego dania potrzebny jest składnik integralny czyli sos słodko kwaśny oczywiście. Można go przygotować wcześniej i trzymać w lodówce około tygodnia. Reszta składników wg uznania. Moja propozycja jak poniżej. Sam sos nada się świetnie jako dodatek do wielu dań, kanapek itd. Robi się go dosłownie 5 min., a jest dużo lepszy niż kupny (moim skromnym zdaniem:)).

Składniki na 2 porcje:

  • 1 połówka piersi z kurczaka (ok 300g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki kukurydzy
  • pół słoiczka pędów bambusa
  • 0,5 cebula
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra
  • mielone chilli
  • 100 g ryżu
Składniki na sos słodko kwaśny:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 puszki ananasa
  • 4 łyżki keczupu
  • pół szklanki octu ryżowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego

Wszystkie składniki sosu poza sokiem z ananasa i mąką ziemniaczaną wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się wymieszają i zagotują. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w soku z ananasa. Wywar dodajemy do reszty składników. Gotujemy przez 2-3 minuty.

Gotujemy w osolonej wodzie ryż. Kurczaka kroimy  w kostkę. Opruszamy solą, pieprzem, papryką i mielonym chilli. Marchewkę kroimy w słupki i podsmażamy ją na łyżce oleju przez około 5 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na dużym ogniu 5 min. Dodajemy sos, kukurydzę, pędy bambusa i gotujemy jeszcze 10-15 min. Sos podajemy z ryżem i posypujemy szczypiorkiem.

  • Justyna F.

    i to już? naprawdę? ha! to i ja się skuszę i spróbuję zrobić :)

    • http://slodkababka.pl/ Maria – Słodka Babka

      no już – dla wszystkich zapracowanych;)

      próbować koniecznie:) 

  • Goga

    Uwielbiam chińską kuchnię, fajny, szybki i pyszny przepis, ja sobie jeszcze trochę skrócę bo został mi fajny ostry sos po tygodniu azjatyckim w lidlu, więc na pewno go urzyję, juto będzie pyszny obiadek:)

Przeczytaj poprzedni wpis:
Roladki z bakłażana, serka koziego i prosciutto
Finger food: roladki z bakłażana, serka koziego i prosciutto

Prosty i popularny przepis na imprezową przekąskę, którą serwowałam już nie wiem ile razy dokładnie :) Bardzo ją lubię, bo...

Zamknij