Obawiam się, że powoli zbliża się koniec tegorocznego sezonu szparagowego, a zatem trzeba go jeszcze wykorzystać. Można też, tak jak ja, pomrozić kilka pęczków szparagów, chociaż obawiam się, że względu na pojemność mojej zamrażarki – a raczej jej brak – będę zmuszona je dosyć szybko zużyć :)
Jak tylko zobaczyłam tę potrawę na Kwestii Smaku, wiedziałam, że ją zrobię, bo zdjęcie, a zwłaszcza jego kolorystyka, mnie urzekło :) W mojej wersji zrezygnowałam z pomidorków koktajlowych– z uwagi na mężową awersję do świeżych pomidorów i z tych samych powodów trochę także zmodyfikowałam składniki sosu. Według mnie nie wpłynęło to jednak na smak potrawy – danie wyszło bardzo aromatyczne, zaś sos BBQ pasuje tu idealnie. Tak jak i zimne piwko :)
Polecam – jest to jedno z lepszych dań jednogarnkowych, jakie robiłam, a robiłam je już kilka razy :)
Sos BBQ:• 1 puszka pomidorów w puszce
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki sosu worcestershire
• 2 łyżki octu winnego (dałam białego)
• 1,5 łyżki cukru
• 1/4 – 1/2 łyżeczki soli
• 1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) – opcjonalnie
Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze lub malakserze. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Składniki:
- 4-6 podudzi z kurczaka (można także użyć skrzydełek lub piersi – wg upodobania)
- pęczek szparagów
- ok. 0,5 kg ziemniaków (jak najmniejszych i w miarę równej wielkości)
- świeże oregano
- oliwa z oliwek
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki czyścimy ostrą stroną gąbki, osuszamy, obtaczamy w oliwie, posypujemy solą i pieprzem (większe ziemniaki kroimy). Układamy ziemniaki w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W międzyczasie udka kładziemy na desce do krojenia skórką do dołu i nacinamy głęboko nożem w kilku miejscach, następnie układamy skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka solimy i doprawiamy pieprzem. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 5 minut.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przewracamy na drugą stronę, rozkładamy przy bokach formy. Na środek wlewamy połowę sosu i układamy na nim udka skórką do góry. Polewamy pozostałym sosem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie myjemy szparagi i odkrajamy zdrewniałe końce. Obieramy do około 1/3 wysokości szparaga. Smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodajemy szparagi, posypujemy listkami oregano i pieczemy przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów).
Smacznego :)