Po produkcji mleka migdałowego została mi pulpa migdałowa. Zastanawiałam się jak ją smacznie wykorzystać, a że akurat wybieraliśmy się na 30-tkę znajomego pomyślałam – ciasto musi być :) Tylko 30-stopniowy upał trochę utrudniał zadanie – odpadały wszystkie ciasta z kremem. Ostatecznie zdecydowałam się na kruche ciasto przełożone dżemem malinowym (najlepiej takim domowej roboty, skoro mamy jeszcze sezon na późne maliny :)) oraz masą migdałową. Szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane i idealne do chwycenia w rękę. Inspiracją był ten przepis z Moich Wypieków.
Wyszło pyszne, bardzo tradycyjne, kruche ciacho, z wyczuwalnym aromatem migdałów i dżemu malinowego. Mniam :)
Składniki (na formę o średnicy 23 cm)
Kruche ciasto:
- 110 g masła, w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 ml śmietany kremówki 36%
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagniatamy, a następnie dzielimy je na 2 części: odpowiednio 3/4 i 1/4, formujemy w kule, mocno spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę lub 15 minut w zamrażarce.
Masa migdałowa:
- 2 białka
- 50 g masła, roztopionego
- 120 g cukru pudru
- 200 g zmielonych migdałów (dałam pulpę migdałową)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy w naczyniu. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odkładamy na chwilę.
i dodatkowo:
- 3-4 łyżki dżemu malinowego
- 1 roztrzepane żółtko, na glazurę
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 23 cm. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką pszenną. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki.
Rozwałkowujemy oba kawałki ciasta na grubość około 3 mm. Pomagając sobie wałkiem przenosimy większy kawałek ciasta nad formę i wykładamy jej dno i boki, delikatnie przyciskając ciasto do foremki. Na tak wyłożone ciasto wykładamy dżem malinowy i rozsmarowujemy równomierną warstwę. Na warstwę dżemu przekładamy nadzienie migdałowe i wyrównujemy. Mniejszy kawałek rozwałkowanego ciasta kroimy w 2 cm paski i układamy na tarcie tworząc kratkę. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50 – 60 minut, do zezłocenia się tarty. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)