kru6

Kruchy placek migdałowo – malinowy

Po produkcji mleka migdałowego  została mi pulpa migdałowa. Zastanawiałam się jak ją smacznie wykorzystać, a że akurat wybieraliśmy się na 30-tkę znajomego pomyślałam – ciasto musi być :) Tylko 30-stopniowy upał trochę utrudniał zadanie – odpadały wszystkie ciasta z kremem. Ostatecznie zdecydowałam się na kruche ciasto przełożone dżemem malinowym (najlepiej takim domowej roboty, skoro mamy jeszcze sezon na późne maliny :)) oraz masą migdałową. Szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane i idealne do chwycenia w rękę. Inspiracją był ten przepis z Moich Wypieków.

Wyszło pyszne, bardzo tradycyjne, kruche ciacho, z wyczuwalnym aromatem migdałów i dżemu malinowego. Mniam :)

Składniki (na formę o średnicy 23 cm)

Kruche ciasto:

  • 110 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatamy, a następnie dzielimy je na 2 części: odpowiednio 3/4 i 1/4, formujemy w kule, mocno spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę lub 15 minut w zamrażarce.

Masa migdałowa:

  • 2 białka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych migdałów (dałam pulpę migdałową)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy w naczyniu. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odkładamy na chwilę.

i dodatkowo:

  • 3-4 łyżki dżemu malinowego
  • 1 roztrzepane żółtko, na glazurę
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 23 cm. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką pszenną. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki.

Rozwałkowujemy oba kawałki ciasta na grubość około 3 mm. Pomagając sobie wałkiem przenosimy większy kawałek ciasta nad formę i wykładamy jej dno i boki, delikatnie przyciskając ciasto do foremki. Na tak wyłożone ciasto wykładamy dżem malinowy i rozsmarowujemy równomierną warstwę. Na warstwę dżemu przekładamy nadzienie migdałowe i wyrównujemy. Mniejszy kawałek rozwałkowanego ciasta kroimy w 2 cm paski i układamy na tarcie tworząc kratkę. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50 – 60 minut, do zezłocenia się tarty. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

kru6

kru1

kru4

kru5

kru3

  • pola

    Tego proszku na 25dkg mąki jest stanowczoza dużo. Ciasto aż piecze w podniebienie i gardło. Przykro mi ale zrobiłam raz z tego przepisu i więcej nie skorzystam…

Przeczytaj poprzedni wpis:
chleb żytni z rodzynkami
Mój nr 2 – Chleb żytni z rodzynkami

Już zdążyłam opublikować nr 3, a tu mi został w notatkach nr 2. Chleb na zakwasie. Ten upiekł się w...

Zamknij